Odluka o statutu Vojvodine do kraja godine

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o statutu Vojvodine do kraja godine

Ustavni sud bi odluku o inicijativi za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine mogao da donese u poslednjem kvartalu ove godine, rekao predsednik tog suda Dragiša Slijepčević na javnoj raspravi o inicijativi DSS-a za ocenu ustavnosti pokrajinskog statuta. Više od 20 odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine proglašeno neustavnim prošle godine.

Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević rekao je da bi taj sud odluku o inicijativi za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogao da donese u poslednjem kvartalu ove godine.

"Nisu u pitanju ni dani ni nedelje, nego meseci i odluka bi mogla biti doneta u poslednjem kvartalu ove godine", rekao je Slijepčević na kraju današnje javne rasprave o inicijativi Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine.

Na inicijativu, takođe DSS-a i Nove Srbije, Ustavni sud je prošle godine ocenio kao neustavne više od 20 odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Većina ovih stavki deo je i Statuta.

U sudu je tada objašnjeno da je to pitanje "prethodnica" ocenjivanja ustavnosti Statuta AP Vojvodine.

Predstavnik DSS-a, akademik Kosta Čavoški, pozvao je Ustavni sud da Statut proglasi neustavnim, i dodao da je Statut pokušaj da postane "ako ne ustav, onda bar osnovni zakon" ispod kojeg bi bili zakoni.

"Statut Vojvodine je pokušaj da se protivno Ustavu uredi čitav niz stvari koje imaju status ustavne materije", naveo je Čavoški.

Statutom se pokušava da uredi ustavna materija poput statusa srpskog naroda i nacionalnih manjina, državno pitanje poput osnivanja predstavništva Vojvodine u Briselu, status Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, promena Ustava i uvođenje latinice kao srpskog pisma, kao i uvođenje krivično-pravnog imuniteta pokrajinskog ombudsmana, rekao je Čavoški.

Čavoški se pozvao na odluku Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o prenosu nadležnosti AP Vojvodine i istakao da su vojvođanski organi pokušali da izigraju tu odluku.

"Vojvodina nema izvršnih nadležnosti u oblasti nauke i tehnološkog razvoja i zato je odredba o osnivanju VANU neustavna, što je potvrdio i Ustavni sud. Vlada Vojvodine je, međutim, izigrala tu odluku tako što je VANU registrovala kao naučno društvo, nekakvu nevladinu organizaciju i tu nevladinu organizaciju finansira iz budžeta Vojvodine", rekao je Čavoški.

Prema njegovim rečima, srpski narod nikako ne može biti određen kao nacionalna zajednica kako je to određeno Statutom Vojvodine, jer Ustav Srbije poznaje isključivo srpski narod i nacionalne manjine.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan smatra da bi odluka Ustavnog suda o ustavnosti Statuta Vojvodine trebalo da bude u skladu s ranijom odlukom tog suda da su neustavne više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine.

Na pitanje da li bi, ako odredbe Statuta budu ocenjene kao neustavne, mogli da budu održani vanredni pokrajinski izbori, Cvijan je odgovorio da je stav Srpske napredne stranke, čiji je funkcioner, potpuno jasan i da odluka Ustavnog suda po tom pitanju pravno ne može imati značaj.

"Svakako, mnogo veći značaj ima 160.000 potpisa birača koji su zatražili pokrajinske izbore i u to ne bi trebalo mešati Ustavni sud, koji je svoje mišljenje dao kada je neustavnim ocenio najveći broj odredaba Zakona o nadležnostima Vojvodine", naveo je Cvijan.

Nazarčić: Bez uticaja na funkcionisanje Vojvodine

Predsednik Odbora za propise Skupštine Vojvodine Stevica Nazarčić rekao je da je stav pokrajinske administracije je da Statut Vojvodine nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

"Mislim da odluka Ustavnog suda neće imati značajnijih posledica po funkcionisanje Vojvodine i po ceo politički milje u pokrajini i Srbiji", rekao je Nazarčić novinarima u Ustavnom Sudu, i ocenio da će taj sud odluku o ustavnosti Statuta Vojvodine doneti za mesec ili dva.

Nazarčić, koji je poslanik Demokratske stranke u vojvođanskom parlamentu, rekao je da se nada da se posle odluke neće proširiti jaz između vojvođanske i državne vlasti.

"Ali, ako govorimo o političkoj realnosti, naivno je reći da će teći med i mleko. Neće, verovatno, ali dijalog je moguć i ima dobre volje", rekao je Nazarčić i izrazio nadu da će sve osporene odredbe Statuta Vojvodine ostati na snazi.

Mislim da neće biti osporen ceo Statut, nego možda neke njegove odredbe, a Ustavni sud neće odstupati od svoje ranije odluke kojom su neke odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine ocenjene kao neustavne, rekao je Nazarčić.

Istakao je da je važno je da na snazi ostanu odredbe Statuta Vojvodine koje regulišu način organizacije pokrajinske vlasti i odnos između pokrajinskih organa, kao i odredbe o pravima građana koja ostvaruju kroz autonomiju pokrajine i koja se izvorno posmatraju, a ne kao ustavna kreacija.

"To je vrlo važno da opstane kao načelo koje će, nadam se, koristiti i građanima drugih delova Srbije da ostvare pravo na teritorijalnu autonomiju", zaključio je Nazarčić.

Kao protivustavne, označene su i odredbe Statuta koje predviđaju da APV zaključuje međuregionalne sporazume i osniva svoja predstavništva u inostranstvu, kao i da je nosilac izvršne vlasti u pokrajini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odluka o ustavnosti Statuta Vojvodine do kraja godine

Izvor: Politika, 21.Maj.2013

Vladan Petrov: Neophodno je doneti novi statut koji će operacionalizovati ustavnu koncepciju autonomije Vojvodine - Tamaš Korhec: Statut izražava volju najvišeg predstavničkog tela AP Vojvodine i najvišeg predstavničkog tela Republike Srbije..Ustavni sud Srbije bi odluku o inicijativi za ocenu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.