Odlučna ofanziva na uporište Boko Harama

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučna ofanziva na uporište Boko Harama

Uz podršku vazdušnih snaga, nigerijska vojska izvršila je invaziju na posljednje poznato uporište islamista iz Boko Harama u šumi Sambiza.

Cilj invazije je da se konačno uguši šestogodišnja pobuna ekstremista, javlja Rojters pozivajući se na vojne izvore.

Vojske Nigerije i susjednog Čada, Nigera i Kameruna već dva mjeseca vode koordiniranu borbu da razbiju pobunjenike koji su u svojoj borbi za uspotavljanje islamističke države do sada ubili i kidnapovali više >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hiljada ljudi.

Šuma Sambiza na sjeveroistoku Nigerije nalazi se oko 100 kilometara od sela Čibok gdje je Boko Haram prije godinu dana iz internata kidnapovao više od 200 učenica. Obavještajci su vjerovali da ih pobunjenici drže u toj šumi, ali američke bespilotne letjelice ih dosda nisu snimile.

Ekstremisti su početkom godine držali pod kontrolom teritoriju veličine Belgije, ali od tada su izgubili mnogo dijelova. Boko Haram i dalje predstavlja veliku opasnost za civile, a neuspjeh u borbi protiv islamista je jedan od razloga što je bivši predsjednik Gudlak Džonatan izgubio izbore, a novi Muhamadu Buhari je obećao da će učiniti sve da ih pobijedi. On je rekao i da će učiniti sve da spase djevojčice iz Čiboka, ali nije mogao da obeća da će ih naći, navodi Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.