Odlučeno je: Ruski predsednik ima veća ovlašćenja; Moći će da...

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 16:39

Odlučeno je: Ruski predsednik ima veća ovlašćenja; Moći će da...

Moskva -- Ruska Duma usvojila je zakon kojim se proširuju ovlašćenja ruskog predsednika

Time se ruskom predsedniku omogućava da preduzima mere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država.

Usvojenim dokumentom se menja zakon o merama protiv neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i drugih stranih država, prenosi agencija RIA Novosti.

Sada se takve mere mogu primeniti i na zemlje koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na organizacije, zvaničnike i građane ovih zemalja koji su uključeni u takve akcije.

Novi zakon proširuje ovlašćenja predsednika Ruske Federacije da preduzima adekvatne mere, uz istovremeno pojašnjenje da će se one sada koristiti i za obezbeđivanje ekonomskog suvereniteta i ekonomske bezbednosti zemlje, kao i za obezbeđenje finansijske stabilnosti.

Predsedniku je, između ostalog, ovim zakonom dodeljeno pravo da uvede privremeno upravljanje pokretnom i nepokretnom imovinom koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije, kao i hartijama od vrednosti, udelom u ovlašćenom (akcionarskom) kapitalu ruskih pravnih lica i imovinom lica iz neprijateljskih stranih država.

Šef države će takođe moći da pokrene poseban postupak za oduzimanje sredstava, hartija od vrednosti i druge imovine koja, u okviru odgovarajućih mera, podležu kreditiranju posebnih računa, uključujući i zaplene i preduzimanje drugih mera.

Ove izmene stupaju na snagu odmah po zvaničnom objavljivanju zakona i primenjivaće se retroaktivno od 24. februara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Duma proširila ovlašćenja predsednika države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2023

Ruska Duma usvojila je zakon kojim se proširuju ovlašćenja ruskog predsednika i omogućava mu se da preduzima mere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.