Odlučeno: Obustavljamo sve tranzite kroz Crveno more

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 00:31

Odlučeno: "Obustavljamo sve tranzite kroz Crveno more"

Danska kompanija za pomorski transport Maersk saopštila je da obustavlja prolazak svojih brodova kroz u Crvenom moru, nakon napada Huta na jedan od brodova.

"Odlučili smo da prekinemo sve tranzite kroz Crveno more i Adenski zaliv do daljnjeg", navodi se u saopštenju ovog prevoznika i dodaje da je istraga u toku.

U nedelju je kontejnerski brod u vlasništvu kompanije izvestio da je pogođen projektilom dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandeb, a zatim da su ga napala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri pobunjenička broda koji su pripadali Hutima koji su pokušavali da se ukrcaju.

"U buduće brodovi će biti preusmeravani preko Rta dobre nade", na samom jugu Afrike, rečeno je iz kompanije Maersk.

Ovo je drugi put da danska brodska kompanija obustavlja plovidbu u Crvenom moru. Sredinom decembra, nakon napada koje su izvršili Huti pobunjenici iz Jemena, kao i druge veće kompanije za pomorski transport i danska kompanija je zaustavila prolaz svojih brodova ovim glavnim trgovačkim putem.

Prema Međunarodnoj komori za transport (ICS) sa 12 odsto svetske trgovine koja prolazi kroz njega, Crveno more je "glavni morski autoput" koji povezuje Sredozemno more sa Indijskim okeanom, a samim tim Evropu sa Azijom. Svake godine kroz Suecki kanal prođe oko 20.000 brodova.

Huti, koji su solidarni sa palestinskim Hamasom u njegovom ratu protiv Izraela u Pojasu Gaze, upozorili su da će ciljati brodove koji plove pored obale Jemena i koji su povezani sa Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.