Odložena privatizacija kosovskog rudnika Trepča

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2012, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena privatizacija kosovskog rudnika Trepča

Dug koji se procenjuje na oko 206 miliona evra, uglavnom prema srpskim kompanijama, kao i 41 milion evra obaveza prema inostranim kompanijama, koče privatizaciju Trepče.  

06/08/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 6.8.2012.

Privatizacija Trepče, velikog industrijsko-rudarskog kompleksa na Kosovu, stavljena je na čekanje da bi zvaničnici prvo završili reviziju i napravili precizan spisak svojih poverilaca.

„Nerešeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << finansijski problemi ometaju privatizaciju Trepče, uglavnom zbog dugova nastalih posle 1990. godine. Ona ne može da se proda ili privatizuje dok se jasno ne utvrde njena dugovanja i ne identifikuju dužnici“, rekao je zaSETimes Ibrahim Redžepi, izvršni direktor Kosovskog centra za strateška i društvena istraživanja.

Smatra se da Trepča duguje oko 206 miliona evra, uglavnom srpskim kompanijama, kao i 41 milion evra grčkim, francuskim i bugarskim kompanijama. Ona takođe duguje oko 100 miliona evra kosovskoj vladi za investicije nakon 1999. godine.

Pored toga, Srbija se protivi nastojanjima za privatizaciju Trepče, koja ima vredne rezerve olova, cinka, srebra, zlata, indijuma i retkih metala. Ekonomistje u januaru 2011. godine izvestio da su strukture Trepče, sa bogatim rudnikom i njenim brojnim prerađivačkim objektima, „činile 70 odsto procesa vađenja ruda u [bivšoj] Jugoslaviji“.

Goran Bogdanović, bivši srpski ministar za Kosovo, izjavio je da je privatizacija „nelegalna i u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Mi se tome protivimo i ne vidim kako bi privatizacija mogla da bude sprovedena. Učinićemo sve da sprečimo da do toga dođe, zato što je najveći deo rudnika na severnom Kosovu“, izjavio je Bogdanović novinarima u Srbiji.

Nastojanja za privatizaciju počela su krajem prošle godine, u skladu sa kosovskim zakonom o reorganizaciji i likvidaciji određenih preduzeća i njihove imovine, rekao je za SETimes Ilji Kaloši, portparol Kosovske agencije za privatizaciju.

Kaloši je takođe rekao da će agencija omogućiti 90 dana za zahteve i žalbe potencijalnih poverilaca Trepče, ali taj proces još nije počeo. 

Komisija će takođe uključivati predstavnike Trepče i drugih državnih institucija. „To će biti prvi put da se poverioci Trepče precizno identifikuju“, rekao je Kaloši.

Profesor Kosovskog univerziteta za poslovanje i tehnologiju Musa Limani izjavio je za SETimesda pravni status Trepče još nije rešen, ali da se ona posmatra kao javno preduzeće. Limani je dodao da kosovska vlada ne priznaje bilo kakve ugovore o Trepči bez saglasnosti rudnika.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.