Odložen početak ponovljenog suđenja Duliću

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen početak ponovljenog suđenja Duliću

Beograd -- Odložen početak ponovljenog suđenja bivšem ministru Oliveru Duliću, njegovom zameniku Nebojši Janjiću i direktoru "Puteva Srbije" Zoranu Drobnjaku.

Za novi početak odreen je 4. decembar u Specijalnom sudu u Beogradu, a razlog odlaganjaje izostanak Janjića.

Janjićeva odbrana sudu je prosledila medicinsku dokumentaciju prema kojoj postoji mogućnost da on nije procesno sposoban, odnosno da ne može da mu se sudi.

Zbog toga je sud odložio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenje i naložio da se na Klinici za psihijstriju obavi komisijsko veštačenje Janjića i utvrdi da li je sposoban da prati tok suđenja i učestvuje u postupku.

U ovom slučaju Duliću, Janjiću i Drobnjaku sudi se povodom optužbi da su zloupotrebili službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.

Janjiću se sudi u još jednom postupku pred Specijalnim sudom, u slučaju "MB gas oil", a i u tom slucaju već je naloženo veštačenje njegovog zdravlja.

Suđenje Duliću i ostalima se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je proletos ukinuo prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su u julu 2017. godine sva trojica bili osudjeni na zatvorske kazne.

Specijalni sud je, prema stavu drugostepenog suda, propustio da tačno navede kojim radnjama su okrivljeni iskoristili svoj službeni položaj, prekoračili granice službenog ovlašćenja, kao i da navede vreme, mesto i način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela.

Za Apelacioni sud je takodje bila sporna visina pribavljene imovinske koristi koju je utvrdio prvostepeni sud, pa je zbog svih nedostakaka ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovono brižljivo razmatranje i odlučivanje.

Dulić, Janjić i Drobranjak se terete da su od jula 2009. godine do jula 2012. godine iskorišćavanjem i prekoracenjem svojih službenih položaja u postupku odlučivanja povodom zahteva za izdavanje saobraćajno tehničkih uslova, lokacijskih dozvola, saglasnosti gradjevinskih dozvola investitoru "Nuba invest" d.o.o, sa sedištem u Beogradu, omogućili izgradnju linijskog infrastrukturnog objekta - telekomunikacione mreže.

Dulić je prema optužnici dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i gradjevisnke dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, kako tvrdi tužilaštvo, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole, iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije", i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Madjarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način je, prema stavu tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje odredjenih dažbina od preko dva miliona dinara.

Povlašćeni položaj steklo je u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odložen početak ponovljenog suđenja Duliću

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018

Odložen je početak ponovljenog suđenja bivšem ministru Oliveru Duliću, njegovom zameniku Nebojši Janjiću i direktoru "Puteva Srbije" Zoranu Drobnjaku...Za novi početak odreen je 4. decembar u Specijalnom sudu u Beogradu, a razlog odlaganjaje izostanak Janjića...Janjićeva odbrana sudu je prosledila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.