Odlaže se primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaže se primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da nema mogućnosti da od 1. januara počne primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora kojim se poslodavci obavezuju da isplaćuju topli obrok i regres zaposlenima.

Tokom decembra se pokazalo da primena tog ugovora nije moguća i on će biti ili suspendovan ili će država povući potpis sa njega. To je namet koji ne može da izdrži ni država kao poslodavac, ni masa drugih poslodavaca, ocenio je Cvetković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Upitan zbog čega je država potpisala prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, Cvetković je rekao da je to učinjeno uz naznaku da će se još jednom tokom decembra sagledati situacija i utvrditi da li je moguće da se počne sa primenom ili ne.

Za poruku predsednika Srbije Borisa Tadića da će država raditi na očuvanju radnih mesta, Cvetković je rekao da je ona "politička", a da u ekonomskom smislu očuvanje radnih mesta znači manji pritisak na povećanje plata.

"Odbrana radnih mesta podrazumeva u okviru sindikata manji pritisak na povećanje plata, a država da podstiče određene aktivnosti i da seu okviru toka kreira mogućnost održavanja radnih mesta", kazao je

on.

Premijer je rekao da će država braniti radna mesta i u privatnom sektoru, ali da u tom slučaju postoje dve stvari koje će je određivati - da li su kompaniji samo potrebna obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje, i da li kompanija ima tržište na koje će plasirati svoje proizvode.

"Ako nemate tržište, onda ne vredi pokretati proizvodnju, već bi taj problem trebalo rešavati kroz socijalne programe. U slučaju nedostatka obrtnih sredstava, država je spremna da učestvuje i pomogne pokretanje proizvodnje", kazao je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bez primene proširenog dejstva kolektivnog ugovora

Izvor: EMportal, 23.Dec.2008

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio da nema mogućnosti da 1. januara počne primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, kojim se poslodavci obavezuju da isplaćuju topli obrok i regres zaposlenima.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.