Odlazak KFOR-a u dogovoru sa srpskim vlastima

Izvor: RTS, 24.Avg.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak KFOR-a u dogovoru sa srpskim vlastima

Odluka o smanjenju broja pripadnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji treba da bude donesena u saradnji sa srpskim vlastima jer se odnosi na bezbednost Srba, smatra ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je odluka o smanjenju broja pripadnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji trebalo da bude doneta u dogovoru sa srpskim vlastima.

Šutanovac je rekao da vlast u Srbiji ima uverenje da je KFOR tu odluku doneo na osnovu ozbiljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << analiza.

Ministar je dodao da je KFOR ubeđen da je stanje na Kosovu i Metohiji stabilizovano i da će 10.000 njegovih vojnika biti dovoljno da spreči eventualne terorističke akte.

Šutanovac je ukazao na činjenicu da je to ozbiljna vojna sila, ali i naglasio da je Srbija insistirala da, ukoliko dođe do destabiliacije, KFOR prvi reaguje.

Ocenio je i da stanje u pokrajini nije potpuno stabilno, jer je prisutan organizovani kriminal, dodajući da je poznato da se iz organizovanog kriminala finansira i terorizam.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je prilikom nedavne posete Prištini da je zapadna vojna alijansa odlučila da postepeno smanjuje broj vojnika u sastavu KFOR-a, dodajući da će se prvi korak dogoditi do januara sledeće godine kada će broj vojnika biti smanjen na oko 10.000.

Rasmusen je tada dodao da će smanjenje vojnika ići "samo uz uslov poboljšanja bezbednosne situacije".

Šutanovac najavio nove aktivnosti

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ukazao je  na značaj vojno-civilne saradnje pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i najavio nove aktivnosti na tom planu.

Posle obilaska četvorogodišnje osnovne škole u selu Trubarevac kraj Soko Banje, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, Šutanovac je napomenuo da sardanja srpske vojske i Nacionalne garde Ohaja datira od septembra 2006. godine i da su tokom nje imali niz zajedničkih aktivnosti.

Tokom ove godine imaćemo još 13 novih aktivnosti, a pravimo i novi plan za 2010. godinu, rekao je Šutanovac, koji je sa otpravnikom poslova ambasade SAD u Beogradu Dženifer Braš obišao školu u Trubarevcu, koju pohađa 27 đaka.

Šutonovac i Braš prethodno su obišli obdanište "Neven" u Prokuplju, čiju rekonstrukciju takođe zajedno rade pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.