Odjeknulo je: Vagnerovci su stigli

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 23:02

Odjeknulo je: Vagnerovci su stigli

Nekoliko stotina "iskusnih" boraca ruske paravojne grupe Vagner stiglo je u Centralnoafričku Republiku da "osiguraju bezbednost" uoči referenduma 30. jula.

To je saopštila danas grupa povezana sa Vagnerom.

"U Bangi je stigla još jedna letelica sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici. Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz kompanije Vagner se pridružuje timu koji već radi u toj zemlji", saopštila je Zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oficira za međunarodnu bezbednost.

Ta grupa je dodala da će "ruski instruktori nastaviti da pomažu vojnicima oružanih snaga Centralne Afrike i agencijama za sprovođenje zakona te zemlje" pred referendum o Ustavu zakazan za 30. jul.

Zajednica oficira za međunarodnu bezbednost je na Telegramu postavila fotografiju na kojoj se vidi 30 ljudi u vojnim uniformama, kako stoje na aerodromskoj pisti.

Prema navodima američkih vlasti, ta zajednica oficira je paravan grupe Vagner u Centralnoafričkoj Republici. Od januara je pod američkim sankcijama, a tu grupu predvodi Rus Aleksandar Ivanov.

Status privatne paravojne kompanije i nastavak njenog delovanja su neizvesni od njene neuspele pobune u Rusiji 23. i 24. juna.

Ali njene intervencije u inostranstvu, posebno u Siriji i u nekoliko afričkih zemalja, kao što su Sudan, Centralnoafrička Republika i Mali, do sada nisu javno dovedene u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.