Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2018, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odjeknula" izjava Skata o Kosovu, oštra reagovanja Beograda

Oštre reči uputili su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić američkom ambasadoru u Beogradu. Razlog je jučerašnja izjava Kajla Skata na događaju prilikom potpisivanja memoranduma o razumevanju za izgradnju moravskog koridora sa kompnijom Behtel.

Izvor: N1

  Put vredan 800 miliona evra koji bi trebalo da se gradi na "Moravskom koridoru", vest je koja je nakon jučerašnjeg potpisivanja Memoranduma o saradnji na tom projektu, otišla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u drugi plan. Više je odjeknula izjava američkog ambasadora Kajla Skata, koji je odgovarajući na pitanja novinara kostatovao da Kosovo nema takozvanu Vladu.

"S naše tačke gledišta, reč je o Vladi Kosova, ne o takozvanoj, mi priznajemo Kosovo kao nezavisnu i suverennu zemlju, izabrani lideri Kosova su izabrani lideri Kosova i mi ćemo sarađivati sa izabranim predstavnicima Kosova baš kao što to radimo i sa izabraniim predstavncima drugih država u ovom regionu", rekao je Kajl Skat, američki ambasador u Beogradu.

 "Ovo je stvarno važan dan, mi pričamo o 800 miliona evra o najvažnijem Koridoru o kojem se inače u Srbiji govori tri decenije. Pitali ste ambasadora, odgovorio je, iskoristite, molim vas, neku drugu priliku za dalje razgovore", kazala je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva i infrastukture.

Na stav Kajla Skata o Kosovu, prvo je reagovao ministar Aleksandar Vulin izjavivši da je ambasador zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo. Potom se oglasio i predsednik Srbije.

"Za nas je takozvana Vlada Kosova i nisi ti tu ambasadore da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja. Bilo bi lepo da je malo više poštovanja za zemlju domaćina njegova ekselencija pokazala, bilo bi pristojno, ali to je njegovo pravo, to je njihov stil, oni su najmoćnija sila sveta kao što je i naše pravo da ih pred predstavnicima najmoćnijih sila sveta štitimo svoju zemlju", kazao je Vučić.

Usledila je i oštra reakcija predsednice Vlade.

"Ambasador Skot zna, bio je prisutan na sastancima sa mnom, sa nekim drugim američkim zvaničnicima, kada sam ja u više navrata reagovala da ako čujem da se neko na sastancima u Vladi Srbije da naziva Kosovo državom, da će taj sastanak biti odmah prekinut, a oni zamoljeni da napuste Vladu Srbije, dakle ambasador Skot, može vam on to potvrditi je bio prisutan na tim sastancima i posle toga da opet dođe u Vladu Srbije i to izjavi je krajnje neprimereno", rekla je Brnabić.

Aleksandar Vučić je nakon kritika na račun ambasadora, i sam govorio o Kosovu, i to o ideji razgraničenja.

"Mi ne znamo i niko u svetu tačno ne zna gde su te granice, ja sam smatrao da je važno, zarad naše budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa albancima, za narednih 100 i 200 godina, nisam uspeo u tome, građani Srbije smatraju da je bolje da budemo ni na nebu ni na zemlji u ovom trenutku, ja mislim da je to pogrešno, ali moje je da poštujem volju naroda", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je i dalje spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju kosovskog problema, ali da mu se čini, kako kaže, da je šansa za pozitivan ishod manja nego ranije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan nakon izjave Skata, burna reagovanja srpskih zvaničnika

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2018

Oštre reči uputili su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić američkom ambasadoru u Beogradu. Razlog je jučerašnja izjava Kajla Skata na događaju prilikom potpisivanja memoranduma o razumevanju za izgradnju moravskog koridora sa kompnijom Behtel...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.