Odbijeno

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 07:39

Odbijeno

Ruski Vrhovni sud odbio je danas žalbu pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji se požalio da mu zatvor nije obezbedio opremu za pisanje.

Navaljni, najistaknutiji član ruske opozicije, služi zatvorsku kaznu od 11 i po godina zbog navodne prevare i drugih optužbi za koje kaže da su izmišljene da bi ga ućutkali.

Njemu se sudi za niz drugih krivičnih dela, zbog kojih bi mogao da ostane u zatvoru još nekoliko decenija. Bivši advokat je uglavnom u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samici u zatvoru IK-6 u Melekovu, gradu 235 kilometara istočno od Moskve.

Navaljni se žalio Vrhovnom sudu, smatrajući da vlasti nije trebalo da odbiju da mu daju olovku i papir, što je pravo svih pritvorenika.

"Ne tražim dodatnu hranu. Ne tražim jelku za svoju ćeliju. Govorimo o temeljnom ljudskom pravu na hemijsku olovku i parče papira da bismo mogli da napišemo pismo ili da se žalimo sudu", kaže on.

Njegova žalba je prošla niz nižih sudova, da bi je najviši odbio.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.