Odata pošta žrtvama bombardovanja RTS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2010, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta žrtvama bombardovanja RTS-a

BEOGRAD - Članovi porodica, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima Radio-televizije Srbije, koji su tačno pre 11 godina poginuli u bombardovanju zgrade RTS-a u centru Beograda.

Kod spomenika "Zašto", podignutog u znak sećanja na 16 žrtava bombardovanja RTS-a, položeno je cveće i upaljene su sveće noćas u 2.06, u vreme kada je pre 11 godina projektil NATO-a pogodio zgradu televizije.

Vlastimir Banković, čija je kćerka Ksenija poginula u zgradi RTS-a, zahvalio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u ime porodica stradalih svima koji su odali poštu.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a Nebojše Stojanovića kazala je na skupu da još nema odgovora na pitanje zašto su poginuli njihovi bližnji.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je da su radnike te kuće ubili "oni koji su bacili bombe", ali da su ih na smrt osudili "oni koji su ih stavili na tačno određeno mesto u određeno vreme".

Vajt: Ne zaboraviti

Evropska federacija novinara (EFJ) uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO-a na Radio-televiziju Srbije u kojem je poginulo 16 radnika, izjavio je danas na zasedanju najvećeg evropskog novinarskog udruženja u Istanbulu generalni sekretar te organizacije Ejden Vajt.

"Nisam siguran da bi ustanovljavanje dana sećanja bilo najbolje rešenje, ali mora se znati za taj napad koji je bio prvi u nizu vojnih napada na televizijske stanice", rekao je Vajt.

On je, kako se navodi u saopštenju Udruženje novinara Srbije (UNS), podsetio da je američka vojska 2001. i 2003. godine gađala biroe katarske televizije Al Džazira u Kabulu i Bagdadu.

UNS i Sindikat novinara Srbije (SNS) su zatražili od Međunarodne federacije novinara, uoči prošlogodišnjeg 23. aprila, dana kada je bombardovan RTS, da se taj datum obeležava kao dan sećanja na sve ubijene u medijima koji su proglašeni za vojni cilj.

Vajt je naglasio da je EFJ želeo da prošle godine u Beogradu obeleži desetu godišnjicu bombardovanja zgrade u Aberdarevoj, ali da u tome nije uspela, između ostalog i zbog "neslaganja dva srpska novinarska udruženja", saopštio je UN

On je rekao da svi radnici RTS-a traže da se "pronađe taj um i taj zlikovac koji ih je najpre osudio na smrt, da bi ih drugi zlikovački um ubio".

Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića, rekao je u ime porodica stradalih radnika da se već 11 godina traži odgovor na pitanje "zašto"?

"Zarad trenutnih interesa i politike, u zgradi RTS pre 11 godina život je izgubilo 16 ljudi. Nijedna od dve strane koje su izvršile to ubistvo nije priznala krivicu", rekao je Medić.

On je kazao da "pravda za mrtve ne postoji", da nema odgovora na pitanje "zašto" i da porodicama ostaje da veruju da oni žive u nekom boljem svetu.

Zamenik gradonačelnika Krkobabić rekao je da posle više od jedne decenije nema odgovora na pitanje "zašto", ali da se na njega mora sačekati bez obzira na to da li će do tada proći još 20 godina.

"Nemamo odgovor na to pitanje i moramo da čekamo da nam odgovore oni koji to mogu. Nastavljaćemo da postavljamo isto pitanje, možda ćemo odgovor dobiti sledeće godine, možda za 10, a možda za 20 godina", rekao je Krkobabić.

Prisutni su poginulim radnicima RTS-a simbolično u 14.06 minuta odali poštu minutom ćutanja, a noćas u 02.06 sati, u vreme kada je 1999. godine zgrada pogođena, kolege, prijatelji i rodbina stradalih takođe su upalili sveće i položili cveće kod spomenika "Zašto".

U zgradi RTS-a ubijeni su: Jelica Munitlak (28), šminker, Ksenija Banković (28), video mikser, Darko Stiomenovski (26), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (27), tehničar u masteru , Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (31), električar, Aleksandar Deletić (31), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (34), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, Slobodan Jontić (54), monter.

Godinu dana po bombardovanju, međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" oglasila se saopštenjem u kojem se navodi: "23. aprila 1999. godine u 2.06 NATO je bombardovao zgradu RTS-a u Beogradu gde je usmrtio 16 ljudi. Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj... I pored ratne propagande ovog medija, nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS-a. NATO nije upozorio civile. Zgrada je smeštena u gusto naseljenom gradskom jezgru. Osoblje u njoj nalazi se 24 časa dnevno. Bio je to potpuno nepotreban napad", naveo je "Hjuman rajts voč".

Čelnici NATO ostali su, međutim, pri tvrdnjama da je napad bio opravdan iznoseći kontradiktorna objašnjenja, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je formirana da ispita, između ostalog, i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Direktor RTS-a iz perioda bombardovanja Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.