Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović napustio konferenciju u Zagrebu; Hrvatski ministar optužio Srbiju da je kriva za zlo

ZAGREB - Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na podrucju Republike Hrvatske" >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sazvana je s ciljem ubrzanje procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanje članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces.

U toku uvodnog izlaganja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji ujedno vodi Komisiju zatočene i nestale Vlade Hrvatske Sučić je umjesto izvještaja, koji nije bio primjeren temi, izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala Hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršila brojne teške zločine.

Odalović: U regionu još 10.600 nestalih

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda".

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vrijeđa država Srbija i napustio konferenciju.

Odalović je izjavio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer smo ovdje da rješava o sudbini nestalih lica.

- Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji je bila toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće - rekao je on..

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rješenju sudbini nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

- To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske - kazao je Odalović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rečenica istrgnuta iz konteksta, ideja 'velike Srbije' krenula iz Beograda"

Izvor: RTS, 28.Avg.2017

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je, po završetku tematske konferencije o nestalima, koju je predstavnik Srbije Veljko Odalović napustio zbog uvreda izrečenih na račun Srbije, da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.