Od sutra primena Uredbe o ograničenju cene dizela i benzina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 16:32

Od sutra primena Uredbe o ograničenju cene dizela i benzina

Uredba o ograničenju cena pojedinih naftnih derivata sutra stupa na snagu, nakon objave u Službenom glasniku, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić.

"Vlada je juče donela uredbu koja se pre svega odnosi na maloprodajne cene evrodizel čija je cena ograničena na 179 dinara i benzina BMB 95 čija maksimalna cena može biti 171 dinar. Cene ostalih derivata se kao i do sada slobodno formiraju na tržištu, a važenje uredbe je 30 dana", rekao je Hodžić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Objasnio je da je razlog donošenja uredbe kontinuirani rast cena naftnih derivata na našem tržištu i berzanskih cena sirove nafte, što utiče na rast cena ostalih proizvoda.

"Cilj uredbe je da se zaštiti životni standard našeg stanovništva i da se spreči nekontrolisani rast ovih energenata već i ostalih roba i usluga na našem tržištu", naglasio je Hodžić.

Naveo je za Tanjug da je uredbom definisana samo maksimalna cena ova dva derivata i da ministarstvo nije ulazilo u korekciju cena akciza ili strukturu cena, jer to nije nadležnost ovog resora.

"Podsetiću vas da je vlada prethodno ograničila cene pet osnovnih životnih namirnica, a cela ideja je da se inflatorni pritisak na životni standard preraspodeli na sve aktere u društvu. Ne mogu samo građani naše države da snose troškove rasta cena. Moramo svi biti svesni da su krizna vremena, vanredne okolnosti u smislu inflatornih pritisaka, što nije uzrokovano odlukama naše vlade, već su uvezene", rekao je Hodžić.

Takođe, naveo je da je pandemija dovela do poremećaja proizvodnje i snabdevanja što je nakon otvaranja prouzrokovalo nestašicu strateških roba i rast njihovih cena, a pre svega cena energenata.

Hodžić je napomenuo da aktuelna kriza u vezi s Ukrajinom dodatno utiče na cenu gasa i žitarica, jer su ta zemlja i Rusija veliki proizvođači i izvoznici žitarica.

Rekao je da Vlada Srbije prati sva dešavanja na globlanoj političkoj i ekonomskoj sceni i podsetio da će, prema projekciji Narodne banke Srbije, ova vrsta inflatornih pritisaka trajati do septembra.

"Treba znati da okolnosti nisu baš sjajne, ali da država čini ono što je u njenoj moći i mislim da je ova uredba dobrodošla kako bi se stabilizovale cene, ne samo ova dva energenta, već i ostalih roba i usluga na našem tržištu", ocenio je Hodžić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.