Od srede upisna groznica na fakultetima i visokim školama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od srede upisna groznica na fakultetima i visokim školama

BEOGRAD,NOVI SAD -

Prvi upisni rok na državnim fakultetima i visokim školama počinje u sredu, 22. juna, prijavljivanjem kandidata, a ove godine o trošku države može se školovati nešto više od 35.000 akademaca, kao i 20.000 samofinansirajućih studenata.

Predaja dokumentacije trajaće do 24. juna, polaganje prijemnih ispita obaviće se sledeće sedmice, od 27. do 29. juna, a datume objavljivanja rang lista, rokove za žalbu, oglasiće svaka visokoškolska ustanova zasebno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predviđeno je konkursnim rokovima.

Kao i ranijih godina, najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, oko 14.000 brucoša, Univerzitet u Novom Sadu 8.000, niški Univerzitet nešto više od 4.700, Univerzitet u Kragujevcu oko 2.700, Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, Državni univerzitet u Novom Pazaru blizu 1.000, Univerzitet umetnosti u Beogradu nešto više od 400 brucoša.

Fakulteti su raspisali konkurse za upis na osnovne akademske, osnovne strukovne i integrisane studije, i uz prijavu, na uvid se podnose originalna dokumenta.

Predaju se fotokopije svedočanstava iz sva četiri razreda srednje škole, diplome o završenom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita.

Prema odredbama konkursa, pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih država, školuju se u našoj zemlji pod istim uslovima kao državljani Srbije, uključujući i pravo na budžetsko finansiranje.

Ukoliko ovi kandidati nemaju nostrifikovana dokumenta potrebna za upis, visokoškolska ustanova će im omogućiti da konkurišu uz potvrdu Ministarstva prosvete i nauke o tome da je započeta nostrifikacija svedočanstava stečenih u inostranstvu.

Takođe, strani državljani mogu se školovati na našim visokoškolskim ustanovama, s tim što sami finansiraju studije, a školarinu za te kandidate određuje visokoškolska ustanova.

Stranci prilikom prijavljivanja podnose nostrifikovanu diplomu o završenoj četvorogodišnjoj srednjoj školi, a na upisu i dokaz da su zdravstveno osigurani i da vladaju jezikom na kome se studije izvode.

Srednjoškolci koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu, imaju još jednu šansu, u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta. Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti 31. jula.

Rangiranje na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog

Maksimalan broj poena koji kandidat može da osvoji je 100, uspeh iz srednje škole "nosi" najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti najviše 60 poena, odnosno 80 bodova za kandidate na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti na ustanovama iz polja umetnosti.

Uspeh iz srednje škole dobija se zbirom prosečnih ocena od prvog do četvrtog razreda srednje škole pomnožen sa dva, predviđaju pravila konkursa.

Da bi stekao pravo na školovanje o trošku države, brucoš mora da ima više od 50 bodova, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 bodova.

Ukoliko je kandidat nezadovoljan mestom na rang listi, može uložiti žalbu dekanu fakulteta, odnosno Savetu fakulteta, kao drugostepenoj instanci.

Oni koji steknu pravo upisa, predaju originalna svedočanstva i diplome o maturskom ispitu, izvod iz matične knjige rođenih, dva obrasca ŠV-20, indeks, dve fotografije, dokaz o uplati naknade za samofinansirajuće studente.

Prvi upisni krug traje do 18. jula, a neki fakulteti su, uprkos stavu Vlade Srbije, odlučili da povećaju školarine.

Vlada Vojvodine i Univerzitet protiv povećanja školarine

Vlada Vojvodine i Univerzitet u Novom Sadu iskoristiće sve mehanizme da školarina na svim fakultetima i studijskim grupama ostane na dosadašnjem nivou, saopštila je Vlada Vojvodine.

Na sastanku delegacije Univerziteta koju je predvodio rektor Miroslav Vesković i Vlade Vojvodine na čelu sa sekretarom za nauku i tehnološki razvoj Dragoslavom Petrovićem, usaglašen je zajednički stav da ne sme doći do povećanja troškova studiranja.

Sastanak je održan povodom toga što je ministar prosvete i nauke Žarko Obradovića juče izjavio da se i Ministarstvo protivi najavi pojedinih fakulteta o povećanju školarinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.