Od početka godine ubijeno osam žena: Svako može da postane nasilnik VIDEO

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 14:52

Od početka godine ubijeno osam žena: "Svako može da postane nasilnik" VIDEO

Beograd -- Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve nasilja sa poražavajućom statistikom, koja pokazuje da je od početka godine ubijeno čak osam žena.

Samo tokom 2021. godine u našoj zemlji izrečene su 1.572 zabrane kontakata i 689 mera udaljenja iz stana ili kuće.

Biljana Mihajlović, koja je preživela nasilje, kaže da je veliki teret na žrtvi i da je veoma teško da neko ko već trpi nasilje i ko je u strahu još smogne i snage da prijavi nasilnika.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Brojke govore da nešto generalno nije u redu u sistemu i da nešto treba menjati. Ja sam dugo godina trpela nasilje i nisam smela da kažem da je to on. Problem je što se ostavlja sve na žrtvi, ako žrtva ne izađe i kaže 'da, on je to uradio', onda se ništa ne može uraditi, a kako ja da izađem i kažem to kada on meni kaže 'otići ću u zatvor, a šta ćeš onda kada izađem?", rekla je Biljana Mihajlović, koja je i sama bila žrtva nasilja.

Ona je opisala i potresne scene iz svog života, iako sada, kako napominje, uz pomoć Udruženja HAJR ima punu podršku i oseća se sigurno.

"On je mene toliko istukao da sam bila sva modra i u podlivima, udarao me je po licu da mi je pukao jedan nerv, taj deo mi je utrnuo", rekla je Biljana.

U velikoj većini slučajeva, kada do onog najgoreg dođe, nasilnik je već imao zabranu prilaska, koju nije poštovao, zato je važno da žrtva reaguje čim nasilnik stupi u kontakt s njom.

"Savet svim ženama koje su žrtve, a čijim partnerima je izrečena zabrana prilaska, je da čim ih partner kontaktira, pošalje SMS poruku, pozove, pošalje poruku na društvenim mrežama, da odmah to prijave policiji. Policija to dalje procesuira i pokreće se krivični postupak", objasnila je Višnja Milošević, advokatica i koordinatorka pravnog tima udruženja HAJR.

Kako objašnjava psiholog, nasilje se ne javlja samo u porodicama koje imaju istoriju poremećenih odnosa.

"Šta sve može da utiče da se neko preobrazi u nasilnika je veoma velika tema, jer može neko ko nikada nije odavao takvu sliku da se odjednom preobrazi", rekla je psihologica Snežana Repar.

Iako Zakon dobro uređuje ovu oblast, nije dovoljno detaljno uređeno to kako postupati kada nema poštovanja mera.

"Ako već vidimo da je neko nasilnik, već treba u tu identifikaciju nasilnika da bude ugrađena pretpostavka da on neće poštovati izrečene mere. Ko može da prati da li se neko pridržava mera?", objašnjava psihologica Snežana Repar.

Ona dodaje da je posebno važna i manipulacija, koja je sve češća u ovoj sferi. Na to, takođe, treba obratiti pažnju.

"Osim toga, treba uzeti u obzir i slučajeve zloupotrebe prijavljivanja nasilja, jer imamo veliki broj slučajeva u kojima tužilaštvo odbacuje takve prijave", rekla je psiholog Snežana Repar.

Da podsetimo, juče je u valjevskom naselju Peti puk iz vatrenog oružja ubijena Valjevka A. I. (34). Sumnja se da je ubistvo izvršio bivši partner nastradale žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.