Da li znaš šta je femicid? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 12:09

"Da li znaš šta je femicid?" (AUDIO)

Vlada Republike Srbije 18. maja je proglasila Danom sećanja na žene žrtve nasilja na inicijativu mreže Žene protiv nasilja. Od 16. do 18. maja, pre šest godina, dakle 2015., sedam žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Kakva je danas statistika kada je u pitanju femicid, znamo li uopšte šta je femicid, koliko nam je poznat fenomen, o tome je za rubriku Povodom RNS govorila Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centra.

"Cilj je da se kod svih slučajeva nasilja ispita utvrdi prethodno stanje femicida odnosno uzrok zbog koga je došlo do nasilja i da se kazne počinioci i daju preporuke da se takvi slučajevi ne bi nanovo dešavali. " rekla je Lacmanović.

Mere koje previđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kada je u pitanju femicid, predstavljaju mere preventivnog karaktera ali kada je u pitanju visok novi procene opasnosti po život, potrebno je primeniti krivični zakon.

Mediji su jedini javni izvor podataka kada je u pitanju izveštavanje o femiscidu kao i oglašavanja ženskih nevladinih organizacija. Zato je toliko važna i kampanja protiv nasilja nad ženama koja je u toku pod nazivom "Da li znaš šta je femicid" koja podiže svesti i vidljivost ovog problema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lacmanović: Ovaj dan je sećanje ali i opomena državi jer je u obavezi da štiti živote gradjana

Izvor: Beta Video, 18.Maj.2021

BEOGRAD - Predstavnica Autonomnog ženskog centra Vedrana Lacmanović je podsetila da je 18. maj odredjen za Dan sećanja jer je od 16. do 18 maja 2015. godine sedam žena ubijeno od strane supruga, ili člana porodice, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu. (CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Ohrabrenje za žene žrtve nasilja: Obezbeđen besplatan pregled kod lekara

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021

Vlada Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja..Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je napravljen "korak napred" u cilju osnaživanja žena da prijave nasilje, jer im je sada omogućen besplatan pregled kod lekara sudske medicine...- Ovakvi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.