Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 17:13

Od nargila do dukata: šta je carina oduzela, ove zime, na graničnom prelazu Horgoš

Preko graničnog prelaza Horgoš prošle godine prešlo je više od šest i po miliona putnika. Među njima, nađe se poneko ko praznične i vikend gužve pokušava da iskoristi da prošvercuje nedozvoljene stvari, akciznu robu i novac.
Carinski službenici kažu da i tokom velikih gužvi na Horgošu rade svoj posao uz posebno profilisanje putnika. Pojedini naši i strani državljani ipak se nadaju da će granicu preći bez pregleda, pa pokušavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošvercuju raznu robu.

"Najčešći prekršaj je neprijavljivanje novca, kojeg je na Horgošu prošle godine zadržano oko 650.000 evra. Najveći pojedinačni slučaj je bio neprijavljenih 130.000 evra. Često se prenose skupoceni satovi, telefoni, narkotici. Imali smo interesantan slučaj da je čovek, među svojim stvarima u prtljagu, na prvi pogled, spakovao teglu sa skoro dva kilograma marihuane", kaže Siniša Antonijević, šef carinske ispostave na Horgošu.
Za skrivanje deviza, narkotika i duvanskih proizvoda krijumčari pronalaze sve neobičnija mesta, ali su i carinski službenici sve obučeniji i opremljeniji.
"Posedujemo najsavremenije uređaje i opremu za otkrivanje prekrašaja koji se odnosi na snimanje svih šupljina u vozilima i onih najnedostupnijih. Imamo i asistenciju službenih pasa, oni su sprecijalno obučeni za pronalaženje narkotika, duvana i gotovog novca", dodaje Antonijević.
Ima i onih građana koji na put kreću potpuno neobavešteni o tome šta se može uneti u zemlju ili iz nje izneti, pa se u gepeku nađu i skupoceni muzički instrumenti i umetničke slike.
Carinski službenici kažu da je najvažnije pravilo za građane da prijave robu i novac sa kojima stižu na granični prelaz. Naročito devize vrednije od 10.000 evra, kako bi nesmetano mogli da ih iznesu iz zemlje.
Pored robe koja se najčešće švercuje, poslednjih nekoliko meseci carinici otkrivaju i pokušaje nelegalnog prenošenja pribora i aromatičnih punjenja za nargile i električne cigarete, kao i računarske opreme za rudarenje kriptovaluta.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.