Izvor: Nezavisne Novine, 03.Apr.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas i osamnaestogodišnjaci u KS mogu da nabave oružje

SARAJEVO - Na području Kantona Sarajevo od danas osamnaestogodišnjaci mogu legalno da nabavljaju oružje jer je počela primjena novog zakona, kojim je starosna granica za izdavanje odobrenja za to skraćena sa 21 godine na 18.

"Osnovni razlog za donošenje novog zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije bio je usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja - definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i krivičnih odredaba", saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Novim zakonom propisana je legalizacija oružja, kao i amnestija, što su važni postupci kada je riječ o postizanju višeg nivoa bezbjednosti građana.

Obavezno je postojanje opravdanog razloga za nabavljanje oružja, te su usklađeni uslovi koji se odnose na kažnjavanje za prekršaj i prekršajni postupak s odredbama Zakona o prekršajima Federacije BiH, kao i s odredbama krivičnopravnog zakonodavstva.

Sporna odredba u novom Zakonu je to što se u uslovima za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja navodi da lice u posljednje dvije godine, do dana podnošenja zahtjeva za odobrenja nabavke oružja, mora da bude nekažnjavano za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja.

Odredbama novog zakona lica koja posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i nisu se prema ranije važećim propisima registrovala, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužne su da najkasnije do 31. decembra podnesu zahtjev za izdavanje isprave o oružju.

Ovim zakonom propisuju se kategorije oružja, nabavljanje, držanje, nošenje i oduzimanje oružja, važnih dijelova oružja i municije i isprava o oružju i municiji, način postupanja s oružjem i municijom, promet oružja i municije, popravljanje i prepravljanje oružja, osnivanje i vođenje civilnog strelišta i evidencije o oružju i municiji, legalizacija i amnestija na području Kantona Sarajevo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.