Očigledno je likvidiran; Putin je nervozan

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 13:50

Očigledno je likvidiran; Putin je nervozan

Očigledna likvidacija Jevgenija Prigožina je lekcija i opomena za sve druge, piše Politiko navodeći da je uvek poučno posmatrati Putinove reakcije.

A, kako se dalje navodi, njegova javna reakcija na nasilnu smrt nekadašnjeg prijatelja odaje do sada neviđenu nervozu.

Kad je u četvrtak potvrdio Prigožinovu smrt, ruski predsednik dao je sve od sebe kako bi odao počast svom bivšem prijatelju, ne samo da ga je pokopao, već ga je i pohvalio te nazvao "talentovanim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biznismenom".

"Njegova grupa Vagner dala je značajan doprinos borbi protiv nacizma u Ukrajini. To nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Putin u televizijskim izjavama koje je dao tokom sastanka sa šefom okupirane regije Donjeck, kog je postavila Moskva.

Ali Prigožin je bio i "čovek komplikovane sudbine, koji je napravio puno ozbiljnih grešaka u svom životu”. Ukratko, Prigožinova smrt bila je njegova vlastita krivica, napravio je nečuvenu grešku, ali, prema Putinu, to ipak ne može u potpunosti izbrisati ono što je učinio za Rusiju, ocenjuje Politiko.

"Putinove krokodilske suze za Prigožinom zapravo deluju kao Judin poljubac Isusu u obraz", navodi se dalje u tekstu i podseća da je ruski predsednik u petak izdao obaveznu naredbu za sve Vagnerove borce koji moraju potpisati vernost ruskoj državi.

Politiko podseća kako je ruski predsednik i tri dana nakon ubistva novinarke Ane Politkovske 2006. godine žalio zbog toga i zahtevao odgovarajuću kaznu za počinioce, dok istovremeno nije izdržao da ne ubaci i koju lošu reč za ubijenu i umanji važnost njenog novinarskoga rada:

"Mislim da bi novinari trebalo da znaju, a stručnjaci to već savršeno razumeju, da je njena (Anina) sposobnost uticaja na politički život u Rusiji bila krajnje beznačajna".

A bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, nakon neuspelog trovanja novičokom 2018. u Salzburiju u Engleskoj, nazvao je "ološem" i "izdajnikom". “On je jednostavno bio špijun, izdajica domovine”, izjavio je Putin.

Naravno, kad god neko umre – ili se barem približi smrti – bilo od otrova, metka, bombe ili projektila, Putin nema ništa s tim. Kremlj je svaku tvrdnju o tome da je ruski čelnik imao veze sa Prigožinovom smrću označio kao "apsolutnu laž".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.