Obustava isporuke mleka od nedelje

Izvor: RTS, 16.Avg.2010, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustava isporuke mleka od nedelje

Isporuka mleka biće potpuno obustavljena dok ne budu ispunjeni zahtevi proizvođača, izjavio predsednik Konzorcijuma individualnih proizvođača mleka Uroš Šećerov. Farmeri ukazuju da povećanje otkupne cene mleka za 10 posto ne rešava njihove probleme.

Konzorcujum individualnih proizvođača mleka u Srbiji koji traže povećanje otkupne cene, odlučio je da 22. avgusta potpuno obustavi isporuku mleka prerađivačima - mlekarama.

Predsednik Konzorcijuma Uroš Šećerov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao agenciji Beta da će isporuka mleka biti obustavljena dok ne budu ispunjeni zahtevi proizvođača.

Šećerov je ponovio da proizvođači zahtevaju da otkupna cena mleka bude 32 evro-centa (po današnjem srednjem kursu NBS 33,50 dinara) umesto sadašnjih prosečnih 28,7 dinara za litar.

Šećerov je posle tročasovnog sastanka naveo da će proizvođači kasnije odlučiti šta će raditi sa mlekom - da li će ga i na koji način dalje distribuirati.

Šećerov je objasnio da su stočari prinuđeni na obustavljanje isporuke mleka zbog teške situacije i da su spremni za razgovor kada im prerađivači mleka daju ozbiljnu ponudu.

Individualni proizvođači formirali su konzorcijum da bi jedinstveno nastupali prema državi i mlekarama, i zatražili su hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Konzorcijum proizvođača mleka čine proizvođači koji ukupno proizvedu oko 200.000 litara mleka dnevno, a čine ga fizička i pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

Farmeri nezadovoljni 

Cena mleka je u prodavnicama u Srbiji šarolika. Iako su svi proizvođači podigli otkupnu cenu sirovog mleka za 10 odsto, u nekim trgovinama mleko se može kupiti i po starim cenama.

Mada se očekivalo da će od jutros, zbog nove više cene, mleka biti dovoljno u prodavnicama, to se nije dogodilo. U nekim prodavnicama, ono što je stiglo, prodaje se po novim cenama, dok pojedini prodavci kažu, još nisu dobili nove cenovnike.

Farmeri kažu da povećanje otkupne cene mleka za 10 odsto, ne rešava njihove probleme.

"Cena mleka pre tri godine bila je 32 dinara za nas kada je evro bio 78 dinara. Sami izračunajte koliko će ta dva dinara uticati na osnovnu cenu", rekao je proizvođač mleka iz Zrenjanina Dušan Todorov.

"Ozbiljno razmišljam da možda i ovu proizvodnju ugasim. Ne mogu izdržati da pravim svakodnevno gubitak. Možda je bolje sada odustati nego za dve godine kada napravim još veći gubitak i onda shvatim da je došao kraj", rekao je Ratinko Vučetić, proizvođač mleka iz Tarasa.

Uz to što, kako kažu, izostaje pomoć države u vidu subvencija i premija, problem je i taj što je upravo zbog niskih cena broj muznih krava u poslednjih godinu dana smanjen za 20 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.