Obrazloženje: Izmene Zakona o radu doprineće smanjenju rada na crno

Izvor: Blic, 14.Jul.2014, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrazloženje: Izmene Zakona o radu doprineće smanjenju rada na crno

Predlog izmena i dopuna Zakona o radu, o kojima će parlament raspravljati sutra, doprineće, pre svega, sprovođenju mera fiskalne politike u cilju unapređenja domaćih i stranih investicija u privredi, smanjenja “rada na crno” i povećanja zaposlenosti, piše u razlozima za donošenje tih rešenja.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona smanjuju se nepotrebne procedure administriranja, koje ne doprinose obezbeđivanju i zaštiti prava zaposlenih, a predstavljaju znatan trošak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za poslodavce.

Unapređenje zakonodavnog okvira treba da, pored ostalih mera vlade, doprinese podsticanju domaćih i stranih investicija u privredu i prevazilaženju ekonomske krize, povećanju zaposlenosti, smanjenju rada na crno, kao i privrednom rastu.

Pojedini ravnopravni instituti i način njihovog uređivanja, dodaje se, koji nisu ostvarili očekivane efekte, niti obezbedili zaštitu prava zaposlenih, već su imali za posledicu njihovo neprimenjivanje ili zloupotrebu u praksi, preispitani su i regulisani na odgovarajući način.

Takođe, navodi se da je jedan od ciljeva tih izmena i dopuna obezbeđivanje pravnog okvira za podsticanje zapošljavanja, a posebna pažnja posvećena je teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih.

Fleksibilnijim regulisanjem odnosa između poslodavaca i zaposlenih, u skladu sa međunarodnim standardima, obezbeđuje se zadovoljenje potreba zaposlenih i poslodavaca u regulisanju njihovih međusobnih odnosa, uz obezbeđivanje zaštite zaposlenih kao “slabije strane” u ugovornom odnosu, piše u obrazloženju.

Predlagač zakona podseća da je Zakon o radu stupio na snagu 2005. godine, da su izmene usvojene 2005, 2009. i 2013. godine i da su to zakonska rešenja koja sistemski regulišu prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada.

Potreba unapređenja radnopravnih instituta, potpunija zaštita prava zaposlenih i usklađivanje Zakona o radu sa međunarodnim standardima, a pre svega potvrđenim konvencijama MOR i propisima Evropske unije, zahteva da se pristupi izmenama i dopunama ovog zakona, dodaje se.

Pored toga, navodi se u razlozima za donošenje izmena Zakona, potrebno je da se preciziraju pojedine odredaba Zakona koje su poslodavci u praksi različito tumačili, a ponekad su dovodile i do različite sudske prakse, što je sve imalo za posledicu pravnu nesigurnost.

Kako bi se obezbedila efikasnija primena Zakona o radu, predložene su i izmene koje se odnose na vršenje nadzora, ovlašćenja inspekcije rada i kaznene odredbe.

Predlagač zakona je objasnio i zašto se izemene donose po hitnom postupku i naveo da razlog leži u tome što se tim rešenjima, između ostalog, uređuju pitanja od značaja za socijalno-ekonomski status zaposlenih, obezbeđuje pravni okvir za veće zapošljavanje i investiranje u privredu, a imajući u vidu trenutno ekonomsko stanje u privredi i državi, posebno zbog nedavnoh poplava i klizišta.

Predloženim zakonom se obezbeđuje izvršavanje obaveza prema međunarodnim finansijskim organizacijama, usklađivanje sa propisima EU, u skladu sa obavezama preuzetim Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zakon za nova radna mesta ili protiv prava radnika

Izvor: Politika, 15.Jul.2014, 12:19

Predloženi propis, po mnogim ocenama, izašao u susret interesima poslodavaca, jer su smanjena prava radnika, ali nikome neće biti dobro ako ne doprinese otvaranju većeg broja novih radnih mesta ..Predlog izmena i dopuna zakona o radu, o kojima će parlament raspravljati danas, trebalo bi da doprinese...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.