Obradović: Broj učenika u odeljenjima u skladu sa zakonom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2009, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Broj učenika u odeljenjima u skladu sa zakonom

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da se broj učenika u odeljenju utvrđuje prema zakonu i demantovao da je resorno ministarstvo uputilo dopis osnovnim školama u Srbiji da broj učenika u odeljenjima ne sme biti veći od 35.

"Ministarstvo prosvete nikakav papir takve sadržine nije poslalo. Propisi su vrlo jasni. Osnovne škole su dužne da prilikom formiranja odeljenja primenjuju Zakon o osnovnoj školi, po kome odeljenje može da ima do 30 đaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Izuzetno do 34", kazao je Obradović u intervjuu agenciji Beta.

On je naveo da se broj učenika po razredima utvrđuju na dan početka školske godine i objasnio da se razred može podeliti na dva ukoliko je broj učenika veći od 34, ali da mora da ima najmanje 17 učenika.

Govoreći o racionalizaciji mreže škola u Srbiji Obradović je kazao da postoji 1.815 škola i da će racionalizaciju mreže škola razmatrati Nacionalno prosvetni savet.

"To je pitanje koje nas očekuje. Mi u ministarstvu imamo ideju da u toku ove školske godine pripremimo projekat i da od sledeće školske godine rešavamo pitanje odeljenja sa jednim do pet učenika, kojih ima 182 u Srbiji", kazao je on.

Prema Obradovićevim rečima, pitanje kvaliteta obrazovanja u takvim odeljenjima je "diskutabilno", naročito ako postoji odeljenje sa četiri do pet učenika koji pohađaju različite razrede.

On je kazao da je ministarstvo zajedno sa sindikatima došlo do saznanja da postoje "nelogičnosti u vezi sa platama zaposlenih u prosveti".

"Od toga da ima ljudi koji imaju preveliki fond časova. Videli smo da ima više sekretara, pomoćnika direktora (škola), da ima nastavnika koji ne poseduju odgovarajuću stručnu spremu... Naša ideja je da bez otpuštanja, uz jedan program to pitanje rešavamo u narednim godinama. Mislim da je to apsolutno moguće i u ovoj ekonomskoj situaciji", kazao je on.

Obradović nije želeo da iznese detalje tog programa dok ne dobije saglasnost ostalih kolega u vladi.

"Ono što je realna opasnost za obrazovanje u Srbiji, ne samo za zaposlene to je broj dece. Sa ovakvom demografskom situacijom koju mi imamo u Srbiji...naravno da ćemo imati višak zaposlenih", kazao je

ministar prosvete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.