Obnavlja se zgrada Kinoteke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2010, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavlja se zgrada Kinoteke

BEOGRAD -

Ugovor o rekonstrukciji i opremanju zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici potpisali su danas ministar kulture Nebojša Bradić, direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i predstavnik izvođača radova "Arhi.pro" Aleksandar Mijović, u prisustvu ministarke za NIP Verice Kalanović.

Ministarka Kalanović je istakla da ovaj projekat Ministarstvo za NIP radi zajedno sa Ministarstvom kulture i da je posao započet 2007. godine.

"Do sada smo uložili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više od 300 miliona dinara, a ove godine smo obezbedili 239 miliona neophodnih za završetak projekta", rekla je Kalanovićeva na konferenciji za novinare u budućem Domu kinoteke.

"Kada kažemo infrastruktura, pomislimo na puteve, mostove, pruge, ali infrastruktura je mnogo više od toga, kao što je i čovek biće koje je više od zadovoljenja elementarnih potreba. Umetnost je ljudska potreba koju čovek hiljadama godina smatra kao neophodnu", rekla je ona.

Ministarka je dodala da "umetnost pojedinca, a posebno nacije može da se neguje samo uz odgovarajuću infrastrukturu, koja je okvir za razvoj ne samo umetnosti nego i drugih životnih potreba".

"Jugoslovenska kinoteka je jedna od najstarijih i najuglednijih institucija kulture u našoj zemlji, a njen Arhiv decenijama izaziva poštovanje čitavog sveta. Zbog loše infrastrukture bilo je dovedeno u pitanje očuvanje tog kulturnog nasleđa i njegovog korišćenja", ukazala je Kalanovićeva.

Ona je podsetila da su u proteklom periodu obezbeđeni infrastrukturni uslovi da se Arhiv ostavi u dobrom stanju budućim generacijama i naglasila da se sada ulazi u završnu fazu rekonstrukciji Kinoteke "da postane onakva kakvu želimo - moderna i napredna institucija".

Ministar Bradić je najavio završetak radova za proleće 2011. godine.

"Danas je uzbudljiv dan zbog ulaska u finale rekonstrukcije 'doma filma', kako sam to rekao u junu prošle godine na obeležavanju 60 godina Kinoteke. Upravo započinjemo takođe važan posao, finaliziranje konkursa za Narodni muzej. Dva tako važna posla govore da Ministarstvo kulture i država, kao i institucije koje sprovode kulturnu politiku, imaju određene 'slučajeve' koje treba da okončaju. 'Slučaj', u dobrom smislu, Kinoteke je pri kraju", rekao je on.

Ministar je izrazio "radost što ćemo već za nekoliko meseci u ovom prostoru da dočekamo naše prijatelje, goste iz sveta i predstavimo veliko kulturno blago koje Kinoteka ima, nasleđe svetskog filma i srpske kinematografije, koje će tu da se čuva i dobro predstavlja".

"Sa nestrpljenjem očekujemo da se otvore vrata i počnu aktivnosti u domenu kreativnih industrija. To je nešto što ne samo troši državni novac, već ga i stvara, a u oblasti kinematografije imamo potencijala za to preko naših uspešnih autora", rekao je Bradić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su reditelji Emir Kusturica, Goran Marković i više drugih filmskih poslenika.

Zelenović je, podsetivši na dug prosec rada na ovom zdanju, objasnio da je današnji ugovor rezultat upravo završenog tendera, na kojem su konkurisale četiri firme.

On je kazao da predstojeći posao podrazumeva fazu opremanja zgrade - ugradnju sedišta, polica, projektora i druge tehničke opreme, kao i potpuno završenje velike, svečane sale.

Kako je saopšteno, realizacijom ugovorenih sredstava iz kredita Evropske investicione banke i NIP-a biće obezbeđen kontinuirani završetak radova, kao i realizacija kompletnog projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.