Oblepili plakate MRŽNJE, ali Milogorci kriju TAJNU: Ideolog njihovog pokreta bio SRPSKI KOMITA, a dokaz stigao iz Belgije

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblepili plakate MRŽNJE, ali Milogorci kriju TAJNU: Ideolog njihovog pokreta bio SRPSKI KOMITA, a dokaz stigao iz Belgije

Najgnusnije optužbe za teror protiv sopstvenih predaka

Već dva dana u većini crnogorskih gradova traje kampanja mržnje "nepoznatog autora" kojom se preko plakata sa natpisom "Nikad više 1918", otvoreno nišani na najavljenu proslavu stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Niko od državnih organa nije se ogradio od sadržine pamfleta u kom se Srbi optužuju za teror, a nije delovala ni komunalna policija.

ISKVARCOVANA SA NATAPIRANOM KOSOM Pogledajte kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Kolinda izgledala pre 10 godina, POTPUNI ŠOK (FOTO)

Iza ovog čina koji je uzburkao duhove u Crnoj Gori, stoje pristalice komitskog i zelenaškog pokreta, koji kao svog "ideologa" vide u Krstu Zrnovom Popoviću, vođi komitskog pokreta, učesniku balkanskih ratova, Mojkovačke bitke, ličnosti čija uloga do danas nije u dovoljnoj meri rasvetljena.

Današnja Crna Gora u kojoj režim Mila Djukanovića proglašava Srbe okupatorima. pic.twitter.com/56XQD5AWuI

— адв.Владимир Ђукановић (@serbia_forever) September 23, 2018

Komiti - Zelenaški pokret na "Fejsbuku" imaju svoju stranicu. Uz uobičajenu ikonografiju ide i slogan - "Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora!!!" Podršku komitima daju nevladine organizacije i udruženja koja neguju ideologiju "zelene Crne Gore" od pre jednog veka, a pridružio im se i deo boraca NOR-a.

Mnogo kontroverzi prati te događaje i daleko vreme. Podeljeni su istoričari i političari. Dešavalo se u međuvremenu da pojedini istraživači "pobrkaju lončiće" pa, recimo, prikazuju vešanje trebinjskih Srba od strane austrougarskih vlasti 1914. godine, nakon Principovog atentata, kao vešanje pobunjenih crnogorskih komita od strane srpskih žandarma u Nikšiću 1919. godine.

- U poslednjih sedam decenija vršeno je veliko prekrajanje nacionalne pripadnosti pravoslavnog naroda Crne Gore - kaže publicista i istraživač istorije Jovan Markuš. - Tako su zelenaši, a među njima i brigadira crnogorske vojske Krsto Zrnov Popović, nastojali zamenom istorijskih teza, predstaviti sebe kao antisrbe, iako službena dokumenta iz vremena knjaževine i kraljevine Crne Gore pokazuju da su po narodnosti, ili nacionalno, bili Srbi.

Markuš poseduje fotokopiju pasoša Krsta Zrnova Popovića koji je izdat u Liježu 1929. godine, od nadležnih belgijskih vlasti, u kojem jasno piše da je on po nacionalnoj pripadnosti - Srbin, a do danas niko nije osporio verodostojnost ovog dokumenta.

SLAVE ŽRTVU I DžELATA

Komita Krsto Zrnov Popović ubijen je 13. marta 1947. godine, kao "ratni zločinac". Akciju je izvela grupa oficira Ozne u Cucama, pod rukovodstvom pukovnika Veljka Milatovića, čijom voljom je tri decenije kasnije srušena Njegoševa kapela. Zanimljivo je da danas u Crnoj Gori članovi Udruženja NOB-a jednako slave i Krsta i Veljka, žrtvu i dželata - kaže publicista i istraživač istorije Jovan Markuš.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.