Objekti koji nisu legalizovani biće   srušeni ili će se duplo oporezovati

Izvor: Blic, 09.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objekti koji nisu legalizovani biće srušeni ili će se duplo oporezovati

Svi objekti za koje njihovi vlasnici do 11. marta ne podnesu zahtev za legalizaciju biće ili srušeni ili će se duplo oporezivati, najavio je Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. Građanima Srbije ostalo je još tri dana da obave ovaj posao, a produženja roka za podnošenje dokumentacije neće biti.

U ovom trenutku oko 85 odsto građana Srbije je predalo zahtev za legalizaciju i to je, prema Dulićevim rečima, dovoljan argument da produženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << roka ne bude. On očekuje od građana da urede ono najmanje što se od njih zahteva, odnosno da predaju dokumentaciju.

- Nema straha od toga da ako neko nema novac danas, ne treba da podnese zahtev. Biće dovoljno vremena, i nadamo se dovoljno novca da se taj posao završi. Ovo je naš poslednji poziv jer produžetka roka neće biti - rekao je Dulić.

On ističe da je svaki od takvih objekata kandidat za rušenje „koje će biti vrlo efikasno”, kao i da je to način da se posao oko legalizacije završi.

- U vladinoj proceduri je u ovom trenutku izmena zakona koji reguliše porez na imovinu. Sa Ministarstvom finansija je dogovoreno da se nelegalni objekti do eventualnog rušenja oporezuju duplo, što će u perspektivi biti ogroman iznos - objašnjava Dulić.

Najveći problem je, kako kaže, u stambenim zgradama u kojima od šest stanova pet hoće da se legalizuje, a šesti neće pod izgovorom da ga ne mogu srušiti.

- Zaista i ne možemo da ga srušimo, ali možemo da ga oporezujemo da ga „boli glava” u budućnosti i da ga košta mnogo više nego 400-500 evra koje sada treba da potroši za legalizaciju - kaže Dulić istakavši da će, kada se legalizacija završi, u Srbiji svako znati šta poseduje, ko može da nasledi objekat, kao i da će moći te objekte da stavljaju pod hipoteku.

- Cena legalizacije u većini opština je prihvatljiva. U Srbiji za objekat od oko 100 kvadrata cena legalizacije u proseku je do 500 evra. Mnogo opština je svojim sugrađanima izašlo u susret sa popustima i plaćanjem na rate - objašnjava Dulić.

Prema njegovim rečima, nema razloga da se i objekti na selu ne legalizuju.

I posle donošenja Zakona o planiranju i izgradnji divlje gradnje, kako kaže ministar, još uvek ima u pojedinim opštinama i u Srbiji i u Beogradu. Iz tog razloga će se, kaže Dulić, načelnici gradskih i opštinski uprava suočiti sa kaznama.

U Novom Sadu je do sada zahtev za legalizaciju po novom zakonu predalo oko 6.000 građana. U ovom gradu, prema podacima iz postupka legalizacije po prethodnom zakonu, ima 23.827 nelegalno sagrađenih objekata, a neke procene govore da ih bar još toliko ima na širem području. U Čačku se oko 120 građana dnevno obrati grupi za legalizaciju pri lokalnoj Upravi za urbanizam. U proteklih šest meseci primljeno je 2.350 prijava, a očekuje se da će do 11. marta biti podneto još oko 1.500 zahteva. Prema procenama, u Čačku ima oko 22.000 nelegalizovanih objekata, a do sada je po starom i novom Zakonu o planiranju i izgradnji podneto 16.000 zahteva za legalizaciju.

Konverzija građevinskog zemljišta

Oko 90 odsto građevinskog zemljišta u Srbiji biće konvertovano iz prava korišćenja u pravo svojine bez naknade jer se u najvećoj meri odnosi na kuće, zgrade" Uredba o konverziji zemljišta, kaže Dulić, pravi razliku između onih koji su kupili fabrike u koje su nastavili da investiraju i njima će se cena konverzije smanjiti na najmanju moguću meru.

- Sa druge strane, imamo i one koji su kupili firme da bi imali jeftino građevinsko zemljište, a u te firme nisu uložili ništa, otpustili su radnike" Njima će se naplatiti puna cena konverzije - kaže Dulić istakavši da je procena Ministarstva da će se na ime konverzije stotine miliona evra u narednim godinama sliti u lokalne budžete.

U Beogradu 150.000 zahteva

Procena gradskih vlasti je da će broj podnetih zahteva za legalizaciju u prestonici biti oko 150.000, a od donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji do danas podneto je ukupno 48.000 prijava.

- Skupština grada će u martu doneti sve tabele, propise i olakšice koje ćemo primenjivati za legalizaciju. Građanima koji su sami učestvovali u izgradnji infrastrukture ti iznosi će se odbijati od ukupne cene legalizacije. Sva ta sredstva koja se budu prikupila tokom legalizacije biće usmerena na izgradnju infrastrukture - kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.