Objavljeni snimci: Imali tajne lokacije; Hamas pred očima Izraelaca pripremao napad? VIDEO

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 22:10

Objavljeni snimci: Imali tajne lokacije; Hamas pred očima Izraelaca pripremao napad? VIDEO

U videu iz decembra 2022. Hamasovi borci mogu se videti kako ispaljuju rakete i hvataju lažne zarobljenike dok okružuju lažne izraelske zgrade.

Kamp je, pokazuje analiza CNN-a, bio tek izgrađen i nalazio se vrlo blizu Erez prelaza, pešačkog prolaza između Gaze i Izraela koji su Hamasovi borci na kraju probili prošlog vikenda u krvavom napadu u kojem je ubijeno više od 1.300 ljudi u Izraelu.

Drugi video snimljen pre više od godinu dana prikazuje Hamasove borce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako vežbaju poletanje, sletanje i napade paraglajderima - što je isti način napada koji je Hamas primenio 7. oktobra.

Istraga CNN-a analizirala je gotovo dvogodišnju obuku i propagandni video koji je objavio Hamas, otkrivši da su militanti trenirali za napad na najmanje šest mesta širom Gaze.

Dva od tih mesta bila su udaljena nešto više od 1,5 kilometara od najutvrđenijeg i najzaštićenijeg dela granice između Gaze i Izraela.

Od preostalih mesta, jedno se nalazi u središnjoj Gazi, a ostala tri na krajnjem jugu Gaze. Dvogodišnji satelitski snimci, koje je CNN takođe pregledao, ne pokazuju nikakve naznake ofanzivne izraelske vojne akcije protiv bilo koje od šest identifikovanih lokacija.

Činjenica da je Hamas za napad pred očima Izraelu trenirao najmanje dve godine postavlja dalja pitanja o tome zašto Izrael, dom najsofisticiranije vojne i špijunske operacije na Bliskom istoku, nije mogao uhvatiti i zaustaviti napad 7. oktobra?

Kada se CNN obratio Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) za komentar, njihov međunarodni portparol potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da otkrića nisu "ništa novo". Dodao je da je Hamas "imao mnogo područja za obuku" i da je izraelska vojska "napala mnoga područja za obuku tokom godina u različitim rundama eskalacije".

Konrikus je dodao da Izrael nije imao veću eskalaciju s Hamasom u više od dve godine. Takođe, izjavio je da je Hamas možda učinio da objekti "izgledaju civilno".

Međutim, pet lokacija - šesta je pista za sletanje - nemaju civilne značaje. Svi su okruženi masivnim zemljanim gredama, koje su više od zgrada u kampovima. Zgrade, od kojih većina nema krovove - gotovo su sve napravljene od blokova i cementa.

Upitan o kampovima, Konrikus je rekao da ne može odgovoriti na pitanja CNN-a "budući da se odnose na složenu analizu obaveštajnih podataka".

"Ovu temu, zajedno s brojnim drugim pitanjima, IDF će istražiti na kraju rata", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.