Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena knjiga o zločinima folksdojčera

NOVI SAD -

Knjiga "Život, rad i držanje domaćih Nemaca (folksdojčera)", koju je priredio dr Drago Njegovan, biće predstavljena 22. januara u novosadskom "Prometeju", saopštila je danas ta izdavačka kuća.

"Prometej" je, zajedno sa Malim istorijskim društvom Novi Sad, objavio ovo delo kao peto u ediciji "Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini".

Knjiga se odnosi na elaborat Pokrajinske komisije za utvrđivanje zločina, koja je odmah posle završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojnih operacija u Drugom svetskom ratu na teritoriji Vojvodine prikupila podatke o zločinima domaćih Nemaca, na osnovu čega su se donosile sudske i političke odluke.

U elaboratu su prikazani naseljavanje Nemaca na području Vojvodine u tri velika talasa kolonizacije, njihov život i rad tokom austrijskog i austro-ugarskog perioda, kao i između dva svetska rata. Posebno je prikazan proces nacifikacije domaćih Nemaca, u međuratnom - jugoslovenskom periodu, preko pokreta "Obnovitelj".

U delu knjige obrađena je petokolonaška uloga folksdojčera tokom aprilskog rata 1941. godine, kao i njihovo učešće u nemačkim (Vermaht i es-es) trupama koje su se borile protiv Narodnooslobodilačkog pokreta u našoj zemlji.

Ranije su u istoj ediciji objavljene knjige "Racija", "Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu 1942", "Zločini protiv Jevreja" i "Ulazak mađarske vojske u Bačku i Baranju 1941".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.