Objavljena „Kuća sa okućnicom” Ljubivoja Ršumovića

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena „Kuća sa okućnicom” Ljubivoja Ršumovića

BEOGRAD - Knjiga Ljubivoja Ršumovića „Kuća sa okućnicom” upravo je objavljena u 103. Kolu Srpske književne zadruge, naše najstarije i najuglednije književne edicije, saopštio je glavni i odgovorni urednik SKZ književnik Dragan Lakićević.

Velikom srpskom piscu za decu, klasiku iz doba Dušana Radovića, Dragana Lukića i Miće Danojlića - Ršumoviću pripala je 694. knjiga Kola.

Predgovor knjizi napisala je književni kritičar i urednica u vodećoj izdavačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kući za decu „Kreativnom centru” Slađana Ilić dok je recenzent bio dr Marko Nedić.

Prema rečima Lakićevića, Ršumovićev naslov „Kuća sa okućnicom” mogao bi da bude sinonim SKZ, jer i Zadruga je „kuća sa okućnicom - baštinom starom i novom, bližom i daljom, a knjiga je velika narodna hrestomatija, a u isto vreme autobiografija o drugima - roditeljima, bližnjima, narodu, koji misli kako da čini i čini kao što misli”.

Uporedivši ovo delo sa Pelagićevim spisima, koje zbog njih dat epitet „narodni učitelj”, Lakićević objašnjava da „Ršumović piše pouke o jeziku i pouke o narodu - priče iz kojih su nastale poslovice, odnosno poslovice iz kojih je lični život izrodio priče”.

„Rekonstruišući svoje istinsko detinjstvo, slikajući svoj domaći patrijarhalni zavičaj i život na Zlatiboru polovinom 20. veka, Ršumović na moderan način formuliše srpsku narodnu filozofiju, sa pečatom sopstvenog života i talenta”, ocenjuje on.

Tanjug

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.