Obeležena godišnjica srpskog stradanja u operaciji Bljesak

Izvor: Blic, 01.Maj.2016, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica srpskog stradanja u operaciji "Bljesak"

Služenjem parastosa, polaganjem venaca na spomen ploču i spuštanjem cveća u reku Savu, u Gradišci je danas obeležena 21 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj operaciji "Bljesak" na zapadnu Slavoniju, u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da srpski političari moraju biti svesni svoje istorije i ne dozvoliti da se Srbima ponovi istorija 20. veka.

On je naveo da su dešavanja od pre 21 godinu "završnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustaške ideologije proterivanja srpskog življa sa prostora Hrvatske koji je započet tokom Drugog svetskog rata", prenosi RTRS.

Savanović je naglasio da će Vlada Srpske i dalje nastojati da pomogne ljudima iz zapadne Slavonije koji su morali da napuste svoja ognjišta.

Predsednik udruženja prognanih Srba Zapadna Slavonija Krsto Žarković, istakao je da je u predratnom periodu u zapadnoj Slavoniji bilo oko 121.000 Srba, a danas jedva da ih živi oko 17.000.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.