Obeležana 21. godišnjica egzodusa Srba iz Slavonije

Izvor: Radio 021, 01.Maj.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležana 21. godišnjica egzodusa Srba iz Slavonije

Sa mosta u Gradiški, u Republici Srpskoj, danas je spušteno cveće u reku Savu povodom obeležavanja 21. godišnjice od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojne akcije "Bljesak"

Stradalima u egzodusu služen je parastos, a položeni su venci na spomen-ploču.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocenio je da je hrvatska vojska u akciji "Bljesak" nastavila sa onim što je započeto u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (NDH) u logorima Jasenovcu, Jadovnu, Gradini i ostalim srpskim stratištima. On je istakao da srpski političari moraju biti svesni svoje istorije i da ne smeju dozvoliti da se Srbima ponove stradanja 20. veka.

Po njegovim rečima, Vlada RS će i dalje nastojati da pomaže Srbima izbeglim iz zapadne Slavonije i cele Hrvatske, navodeći da su Zakonom o pravima boraca Republike Srspke prava boraca iz bivše Republike Srpske Krajine u velikoj meri izjednačena s pravima boraca Vojske RS, ali da još postoje oni koji imaju problem da ostvare da prava.

Obeležavanju je prisustvovao i predsednik Udruženja Srba proteranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković, koji je rekao da je prema popisu stanovništva iz 1985. godine u zapadnoj Slavoniji bilo oko 121.000 Srba, a da ih danas na tom prostoru ima svega oko 17.000. On je zahvalio Republici Srpskoj, Srbiji i drugim zemljama u svetu koje su prihvatile Srbe iz zapadne Slavonije.

U egzodusu Srba iz zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.