Obeležena 143. godišnjica Prvog srpsko-turskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 143. godišnjica Prvog srpsko-turskog rata

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik poginulim borcima na Kalipolju i majoru Iliću na Javoru, povodom obeležavanja 143. godišnjice Prvog srpsko-turskog rata.

Đorđević je nakon polaganja venca i odavanja počasti poginulim borcima, podsetio da je u Prvom srpsko-turskom ratu 25.000 ljudi dalo svoje živote za srpsku nezavisnost.

Obeležavanje 143. godišnjice Javorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rata je prilika da sagledamo svoju ulogu u velikom delu koje je ostalo nakon svih života koje su naši preci dobrovoljno žrtvovali, a to je naš život i rad u slobodnoj i suverenoj, modernoj srpskoj državi, naveo je Đorđević, a navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Đorđević je, takođe, istakao da je za jedan od retkih uspeha srpske vojske u Javorskom ratu bio zaslužanmMajor Mihailo Ilić, pod čijim su vođstvom srpski borci višemesečnim borbama suzbijale otomanske napade, ali i da je Ilić objavljivao stručne radove u kojima je opisivao infrastrukturu u Srbiji.

Podsetio je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina u toj oblasti, kao i u mnogim drugim sferama, ostvarila značajne napretke i rezultate.

"Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije svesni su da je za održiv rast privrede neophodan ravnomerni razvoj svih krajeva naše zemlje. Na to su usmereni svi naši napori i investicije u putnu infrastrukturu, ali i neumorno lično zalaganje predsednika da se u svaki od srpskih gradova dovede neki strani investitor, kako bi svi građani mogli da ostvari svoje pravo na život, rad, zaštitu i lično blagostanje u jednoj uređenoj i prosperitetnoj zajednici", rekao je ministar.

Đorđević je zaključio da je ulaganje u razvoj Srbije u svim aspektima najbolji mogući način da se nastavi životno delo majora Ilića i 25.000 predaka stradalih u Oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1878. godine.

Obeležavanju godišnjice su prisustvovali predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović, predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, predsednik humanitarne "Stara Raška" Rajko Dobrosavljević, predstavnici Vojske Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.