Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2023, 09:04

OVO SU PREDVIĐANJA LAVROVA: Evo šta je rekao o završetku rata u Izraelu, moguć OVAJ scenario

Jasna poruka Ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Rusija se nada da će se, nakon završetka goruće faze sukoba na Bliskom istoku, svi ozbiljno odnositi prema obavezi i ispunjenju rezolucije UN o stvaranju palestinske države, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici ministara inostranih poslova Zajednice Nezavisnih Država u Biškeku.

Ministar je istakao da Izrael i Palestina treba da poštuju humanitarno pravo i da se uzdrže od neselektivne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << primene sile.

Prema njegovim rečima, ministri inostranih poslova ZND razmotrili su sukob Izraela i Palestine i svi se jednoglasno zalažu za prekid vatre i pregovore sukobljenih strana.

Lavrov je dodao da bi šefovi diplomatija članica ZND mogli da razmotre mogućnost usaglašavanja zajedničkog stava o eksalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Ruske energetske nedelje ocenio da se bez rešavanja fundamentalnih političkih pitanja o formiranju palestinske države ne može regulisati situacija koja je dovela do eskalacije nasilja.

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju "Potop el Akse" protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Ministri spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država za pregovore između Izraela i Palestinaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2023

Ministri spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država (ZND) zalažu se za pregovore između Izraela i Palestinaca i prekid vatre, rekao je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Krajnje vreme za sprovođenje odluka UN o Palestini – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2023

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku trebalo bi da pruži podsticaj za sprovođenje rešenja dve države za izraelsko-palestinski rat, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.. Obraćajući se novinarima u četvrtak, Lavrov je ponovio poziv za brzo rešavanje krize. „nadamo se...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.