OVO SE DEŠAVALO 6. OKTOBRA! Milošević je bio bled: Niko iz DOS-a nije znao za ovu akciju sem Koštunice, mene i još dvoje

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2021, 22:32

OVO SE DEŠAVALO 6. OKTOBRA! Milošević je bio bled: Niko iz DOS-a nije znao za ovu akciju sem Koštunice, mene i još dvoje

"Palim cigarete jednu za drugom. Nebojša Pavković mi traži cigaru uz konstataciju da on inače ne puši. Neki iz DB-a se sve vreme vrti oko mene, a Aca Tomić mi govori samo da budem miran. Koštunica i Milošević su još unutra".

Novinar Nebojša Jovanović bio je jedini posrednik između Vojislava Koštunice, Slobodana Miloševića i vojske, tačnije generala Nebojše Pavkovića. Sve se odvijalo u strogoj tajnosti samo dan posle 5. oktobra.

- Bilo je to dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << riskantno i pomalo suludo. Negde oko pola 10, bio sam u DSS-u i tada sam predložio Koštunici da probam da nešto uradimo da se napravi kontakt, da se dođe do Miloševića. Mislim da me je Koštunica slušao na pola uha. Ideja mi je bila da se na taj način smire tenzije. I Koštunica se složio. Pozvao sam Acu Tomića, tadašnjeg šefa Kontraobaveštajne službe, koga sam upoznao na Kosovu. Tražio sam da se vidimo nasamo. Rekao mi je da dođem kod njega. On je bio u onoj staroj zgradi Generalštaba. Rekao sam mu šta je ideja. Pitao me je kako to mislim da izvedem. Rekao sam mu da bih probao preko generala Nebojše Pavkovića, jer sam znao da je on u stalnom kontaktu sa Miloševićem. Bilo je mnogo dezinformacija i dizanja temperature, da je bila opasnost da će negde nešto stvarno pući i da se sve razlije. Da su tad zapucale puške, u Beogradu bi bilo kao u Bejrutu - kaže Jovanović u intervjuu za "Glas javnosti":

Potom je, kako kaže, otišao na posao, u agenciju Beta.

- Nisam nešto bio raspoložen za posao, ali sam bio na svom mestu, odakle sam počeo da kontaktiram ljude iz Koštuničinog kabineta. Oni mi nisu verovali. Ubrzo mi se javio Tomić i rekao da postoje šanse. U jednom trenutku dobijam informaciju da je Milošević pristao na susret. Problem je što zbog straha kreće nadvlačenje ko će kome doći na noge. Niko iz DOS-a nije znao za ovu akciju sem Koštunice, mene i još dvoje ljudi iz kabineta. Natezanje je završeno dogovorom da Pavković dođe u Palatu federacije a onda da se ide u Vilu Mir. Dolazi vojska u punoj ratnoj opremi, a u Koštuničinom kabinetu pet ljudi. Malo sam se lecnuo - rekao je Jovanović.

U 19 časova je bio zakazan moleban kod hrama Svetog Save i očekivalo se da dođe i Koštunica.

- Krećemo ka Vili Mir. Mi smo hteli našim kolima, ali je Pavković rekao da ipak krenemo svi njihovim vozilima. I tu se opet lecnem. Ne znam šta da radim. Ja pošao da sednem u džip u kome su Pavković i Koštunica, ali mi general reče da idem u druga kola. Već počeo pritisak da mi raste i želudac da mi se pomera, jer sam svašta pomišljao. Bio sam u strahu. Koštunica je bio potpuno miran, ni po čemu nije pokazao da je nervozan. Kad smo prošli Sava centar, zvoni mi telefon, a sa druge strane Neša Stefanović, sadašnji glavni urednik na RTS.

- Jao, što mi nisi javio da je Ustavni sud proglasio pobedu DOS-a.

- Ma ne znam, nisam ja tu. Imam neka posla

Stiže se na Dedinje. Pale se svetla i on ide sa Koštunicom ka vratima.

- Izlazi Milošević, koji je bio bled. Nosio je teget odelo, belu košulju a lice mu je bilo prozirno belo. Upoznajemo se. Oni ulaze, a Pavković mi kaže da ostanem napolju. I šta ću, vrata se zatvoriše ispred mene. Nedugo potom je i Pavković izašao, tako da su njih dvojica ostali sami. Razgovor se odužio, a ja već čujem crkvena zvona - poziv na moleban. Razmišljam kako će sad da krene drama što nema Koštunice - priča Jovanović.

Taj sastanak je trajao oko 35-40 minuta.

- Meni se mnogo odužilo. Nikako da se nešto desi. U glavi sam imao dve sulude pomisli. Prva varijanta je da se čuje pucanj, jer sam znao da je u porodici Milošević bilo onih koji su izvršili samoubistvo. Palim cigarete jednu za drugom. Pavković mi traži cigaretu uz konstataciju da on inače ne puši. Neki iz DB-a se sve vreme vrti oko mene, a Tomić mi govori samo da budem miran.

U tom trenutku mi zazvoni mi telefon.

- Gde si ti? Ja sam pošla sa decom na moleban.

- Niko da se nije mrdnuo dok se ja ne vratim. Tek kad ja, dođem onda može.

Pavković i ovaj iz DB me gladaju. Ne znaju sa kim pričam. Ja prekinem vezu. Posle su mi pričali da su mislili da sam ja bio na vezi sa nekim iz DOS-a - rekao je Jovanović.

Posle desetak minuta izlaze Koštunica i Milošević.

"Pozdravimo se, da bi Milošević rekao Pavkoviću da ostane.

- To ne može. General sad ima novog vrhovnog komandanta, treba da nas vrati pošto treba da dobije nove zadatke.

- Pa da, dobro, dobro.

- Javi se posle, dobacio je Milošević Pavkoviću.

Na tom sastanku je Milošević priznao Koštunici pobedu na izborima. I tako se to završilo - ispričao je Jovanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.