OVO JE PRAVI PRIMER, BRAVO SOKOLE! Devetogodišnji dečak prvi do Časnog krsta u Beranama (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2020, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE PRAVI PRIMER, BRAVO SOKOLE! Devetogodišnji dečak prvi do Časnog krsta u Beranama (FOTO/VIDEO)

Dnas je Beranema ovaljeno veliko vodoosvećenje reke i Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Oko deset hiljada vernika koji su bili predvođeni episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i sveštenstvom Eparhije prošli su jutros, nakon svete Liturgije, od manastira Đurđevi Stupovi, kroz Berane, do mosta na Limu, gde je obavljeno veliko vodoosvećenje reke i Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Na obalama Lima učesnike je dočekalo na hiljade žitelja Berana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji su u prazničnom duhu i hrišćanskoj ljubavi pozdravili učesnike drevne svetkovine plivanja za Časni krst.

Prvi do Krsta je doplivao devetogodišnji Aleksandar Ralević. Njemu je, zajedno sa ostalim učesnicima kojih je bilo preko 60, čestitao preosvećeni episkop Joanikije.

- Bravo sokole! Srećno našem novom pobjedniku i svima na zdravlje koji su plivali za Časni krst. Srećan praznik. Bog se javi! - blagoslovio je Bogojavljensko sabranje Vladika budimljansko-nikšićki.

Svi učesnici današnjeg viteškog nadmetanja nagrađeni su medaljama sa grbom Srpske pravoslavne crkve i drugim prigodnim darovima.

U proslavljanju velikog praznika Krštenja Gospodnjeg, učestvovalo je skoro cijelo Berane, najprije molitveno u Liturgiji, a potom u litiji, vodoosvećenju i Bogojavljenskom plivanju za Časni krst.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastiru Đurđevi Stupovi, gdje je za sabrani vjerni narod pripremljeno posluženje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.