OVO JE KLJUČ POBEDE NAD KORONOM: Prizor iz Dominikanske Republike daje nadu da kovid-19 neće trajati večno?

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2020, 01:44

OVO JE KLJUČ POBEDE NAD KORONOM: Prizor iz Dominikanske Republike daje nadu da kovid-19 neće trajati večno?

Predsednik karipske države Danilo Medina proglasio je vanredno stanje.

Ne možemo, a da se na kraju ovog ponedeljka, zapravo već drugog sata utorka, kada su svi koji ne spavaju zamišljeni nad celom "korona" situacijom, ne zapitamo šta će biti sa nama, našim zdravljem, poslovima. Sa našim životima.

Polako nam ulazi u svaku poru tužna, upečatljiva, slika: ljudi sa maskama po gradu, svi potišteni, zaokupljeni svojim mislima. Sa famoznim maskama, nesigurni da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << li i koliko štite. To su one koje vidimo na ulicama.

Mnogi, međutim, leže u nekoj beloj prostoriji, okruženi drugim ljudima, ali potpuno otuđeni od svih bližnjih sa neizvesnom sudbinom već narednog sata. Svi dele isti problem.

Mlađi, koji su do skoro brinuli za starije, sada primetno strahuju i za sebe. U moru informacija koje kruže internetom, možda trenutno jedinim mestom gde je surfovanje dozvoljeno, gde možemo slobodno šetati (virtuelnim) "plažama" (punim, ali ništa manje turobnim poslednjih meseci), pojavila se i vest da korona izaziva sterilitet. Jezivo.

Nije ni čudo što psiholozi imaju povećan obim posla od marta.

Toliko smo otupeli da se početna neverica izazvana vanrednim stanjima zemalja širom planete ili desetine hiljada umrlih na dnevnom nivou po celoj Zemlji polako pretvara u normalno stanje. Nemamo odgovore na mnoga pitanja.

U takvom tonu dolazi i vest da je Dominikanska Republika, država koja inače ima više stanovnika od bilo koje bivše jugoslovenske republike (iako naizgled nebitna u moru drugih, samo još jedna, pored mnogo većih, bližih i Srbiji u svakom smislu važnijih zemalja), proglasila vanredno stanje zbog "zabrinjavajućeg porasta" broja zaraženih korona virusom. Vanredno stanje. Sintagma na koju se uvo naviklo poput pozdrava komšije.

Naime, Dominikanska Republika proglasila je pomenuto vanredno stanje zbog "zabrinjavajućeg porasta" broja zaraženih korona virusom. Predsednik te karipske države Danilo Medina odredio je ovakav poredak za narednih 45 dana, ali nije precizirao koje će restriktivne mere biti uvedene tokom tog perioda. I on se suočava sa nepoznatim neprijateljem, prilične jačine i ogromnom arsenala, koji ne bira gde će napasti. Širi "front": uništava mnoge tačke u ljudskom telu.

Civilna odbrana Dominikanske Republike u nedelju je objavila da će plaže širom zemlje biti zatvorene (nije bila metafora kada smo rekli da je surfovanje trenutno moguće samo na internetu), kako bi se omogućilo održavanje distance.

U Dominikanskoj Republici do sada je zabeleženo 53.956 slučajeva korona virusa, od kojih 1.101 u poslednja 24 sata. Ukupno je do sada od korona virusa preminulo 993 ljudi. Tragična, ali suvoparna brojka.

Ali, ne, ovog puta nećemo ovu vest završiti brojem preminulih. Odlučno "NE", jer verujemo i nadamo se da ćemo se "probuditi" iz ovog košmara. Da ćemo pobediti. Mi. Ljudi, narodi, zemlje. Naša Srbija. Da ćemo već sledeće godine ići na more u Grčku bez razmišljanja o zatvorenim granicama. Da nećemo pogledati mrko kada se neko nakašlje u blizini. Da nećemo nositi bočice alkohola po torbama.

Dok o tome maštamo, ali i verujemo, podelićemo fotografiju koja predstavlja san svakog Dominikanca (a zašto ne i Srbina), napravljenu u vreme kada kovid-19 nije bio deo vokabulara nijednog stanovnika naše lepe planete.

Surfovanje na talasima Atlantskog okeana nedaleko od obale Dominikanske Republike.

Zašto i kakve veze ova fotografija ima sa brojem umrlih u nekoj karipskoj državi? Zato što smo svi Dominikana. Zato što nećemo samo slobodno da surfujemo po internetu. Zato što svi zaslužuju normalan život. Zato što verujemo u energiju ove fotografije.

I još mnogo drugih "zato".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dominikanska Republika: Vanredno stanje

Izvor: B92, 21.Jul.2020

Santo Domingo -- Dominikanska Republika proglasila je vanredno stanje zbog "zabrinjavajućeg porasta" u broju zaraženih koronavirusom...Predsednik te karipske države Danilo Medina proglasio je vanredno stanje za narednih 45 dana, ali nije precizirao koje će restriktivne mere biti uvedene tokom tog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.