OTVOREN 19. ŽIČKI DUHOVNI SABOR

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN 19. ŽIČKI DUHOVNI SABOR

KRALJEVO - Žički duhovni sabor 2010, devetnaesti po redu, počeo je u ponedeljak veče u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, a tradicionalno priznanje - Žička hrisovulja - biće uručeno pesniku Petru Pajiću.

Žički duhovni sabor je otvorio gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, rekavši da je Kraljevo ponosno što za prijatelje ima najveće srpske pesnike i što je svetionik srpskog pesništva za budućnost. "Nadam se da to pismo koje Kraljevčani pišu već 19 godina, a pišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ga i danas, nikada neće prestati da pišu i da će svaka sledeća godina sadržati sve bolje bisere u pesništvu u Srbiji", rekao je Simović.

Tokom otvaranja manifestacije glumac Nebojša Dugalić govorio je odlomak iz monodrame "Reči o svečoveku", priređenoj prema tekstovima vladike Nikolaja Velimirovića, a muzički program su izvodili violončelista Predrag Mihailović i frulaš Srećko Perčević. U okviru 19. Žičkog duhovnog sabora večeras je u galeriji Narodnog muzeja vladika žički Hrizostom otvorio izložbu "Obnova Hilandara", autora Mirka Kovačevića.

Manifestacija se sutra nastavlja književnom večeri "Sa Petrom Pajićem", a u sredu uveče će o poeziji Petra Pajića govoriti Ana Gvozdenović, Vladimir Dimitrijević, Vasilije Domazet, Dragica S. Ivanović, Radivoje Mikić, Aleksandar Jovanović, Miloš Kovačević, Marko Nedić i Slavko Stamenić. U četvrtak, na kraju duhovnog sabora, Petru Pajiću će u manastiru Žiča biti uručena Žička hrisovulja i tom prilikom će o poeziji ovogodišnjeg laureata govoriti Aleksandar Jovanović, Milosav Tešić, Milan Cici Mihailović, Predrag Mihailović, Srećko Perčević i autor.

Petar Pajić je rođen u Valjevu (1935), gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Objavio je knjige pesama "Dan" (1958), "Ljubav u brdima" (1962), "Pesme" (1967), "Čisto doba" (1968), "Svetle gore uz mora" (1978), "Ako porastemo do zvezda" (1981), "Oslobođenje Valjeva" (dramska poema), "Čisto doba" (1990), "Srbija je na robiji" (2002), "Beogradska jabuka" (2003), "Najlepše pesme Petra Pajića" (2004) i "Kad su Srbi čitali ušima" (2009).

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Dolaze praznog džepa, ali punog srca

Izvor: Politika, 17.Avg.2010

Kraljevo – Svake godine, o Preobraženju, Kraljevo postaje stecište pesnika i drugih stvaralaca. Povod je Žički duhovni sabor, manifestacija kojom se, kao retko čime, grad na Ibru može podičiti. Traje ona odavno, već joj je 19. godina i niko joj ne može osporiti značaj za savremeno srpsko...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.