OTKRIVEN SPOMENIK POBEDNICIMA U VARVARINSKOJ BICI 1810.

Izvor: Kurir, 23.Sep.2010, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVEN SPOMENIK POBEDNICIMA U VARVARINSKOJ BICI 1810.

VARVARIN - U selu Varvarin u istoimenoj pomoravskoj opštini otkriven je spomenik pobednicima u Prvom srpskom ustanku u Varvarinskoj bici iz 1810. godine, koji je postavila Vlada Srbije. Otkrivanjem spomenika počela je državna manifestacija odavanja počasti srpsko-ruskim ustanicima koji su, pod vođstvom Karađorđa, izvojevali jednu od najubedljivijih pobeda u tom razdoblju. Spomenik su otkrili ministar odbrane Dragan Šutanovac, u svojstvu izaslanika Vojske Srbije, i predsednik opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Varvarin Zoran Milenković. Na spomen-obeležje potom su, uz vojne i državne počasti, položeni venci.

- Srbija mora biti snažna i imati jaku vojsku, ali svoje ciljeve ne treba da ostvaruje ratovanjem već miroljubivim sredstvima - poručio je ministar odbrane Dragan Šutanovac, na obeležavanju 200-godišnjice Boja na Varvarinskom polju, u Prvom srpskom ustanku. "Obaveza svih nas je da čuvamo uspomenu na slavne pretke, koji su svojim delima pisali istoriju, ali i da iz te istorije izvučemo poruke", rekao je ministar Šutanovac.

On je naveo da je došlo vreme kada drugim sredstvima možemo da izgradimo svoj indentitet i integritet i slobodnu demokratsku Srbiju, kao zemlju ravnopravnih građana. Ministar je istakao da su poštovanje suvereniteta i integriteta i međusobna saradnja među državama, kao i poštovanje prava i sloboda građana i verskih i kulturnih razlika, "principi na kojima gradimo državu, sa ciljem da postanemo punopravni član EU". "Naše istorijsko sećanje u prvi plan stavlja pobede na bojnom polju, uz umešnost ratovanja i uspehe vojskovođa, a da tek onda brojimo žrtve i stradanje nevinih", naveo je on.

Šutanovac je kazao da se pokazalo da je Srbija u prošlosti skupo plaćala svoju slobodu i pravo da u miru gradi budućnost, i naglasio da obeležavanje 200-godišnjice Boja na Varvarinskom polju pokazuje koliko je za srpskog vojnika važna čast i sloboda.

Prema njegovim rečima, "naša je obaveza da sećanja čuvamo, ali i da shvatimo da moderno doba zahteva drugačije načine odbrane otadžbine od onih koji su činili naši preci". On je naglasio da postoje sećanja koja nikada ne smeju da izblede, ne samo zbog svoje prošlosti već i zbog budućnost.

Vence su položili i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Mletić, kao i predstavnici organizacija opredeljenih za negovanje oslobodilačkih ratova.

U jednoj od najblistavijih pobeda, srpski i ruski vojnici pobedili su tada tri puta brojniju tursku vojsku, koju je predvodio istaknuti vojskovođa Kuršid-paša. Na srpsko-ruskoj strani bilo je 9.000 Srba i oko 3.000 Rusa koje je predvodio pukovnik grof Josif Kornilovič Orurk, a u boju su učestvovale najpoznatije srpske vojvode i knezovi tog vremena. Prema hroničarima, tu su bili Stanoje Glavaš, hajduk Veljko Petrović, koji je ranjen u ruku, Mladen Milovanović, knez Jefta Brkić i drugi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.