OTIMAČINA

Izvor: Kurir, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTIMAČINA

Radnici ICG najavljuju poslednji mirni protest pred potpunu blokadu Kopaonika i optužuju ministra Dinkića da im je upropastio preduzeće

BEOGRAD - Radnici „Internacionala CG“ prete potpunom blokadom Kopaonika i zimske turističke sezone, a za danas je najavljen poslednji mirni protest. Razlozi za njihov štrajk su, kako ističu, otimanje imovine od strane Mlađana Dinkića, ministra za ekonomiju i regionalni razvoj.

- Danas je poslednje jednočasovno upozorenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pred postepenu blokadu Kopaonika. Posle toga ćemo prvo zatvarati puteve na dva sata, zatim i povećavati vreme blokada, a za kraj januara može da se očekuje potpuno zatvaranje prilaza Kopaoniku. Sa vrha planine ćemo krenuti u raščišćavanje svih malverzacija u privatizaciji, a započećemo i borbu protiv svih korumpiranih ekonomista - rekao nam je Zoran Panić, predsednik Samostalnog sindikata. On kaže da će iskoristi to što se ovih dana na Kopaoniku održava međunarodni kongres pravnika.

- To je dobro kako bismo Dušanu Petroviću, ministru pravde, i drugim gostima pravnicima, a očekuje se da će ih biti više od dve hiljade, pokazali kako nam se otima imovina - kaže Panić.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Jelenković objašnjava da je njihovom preduzeću otuđena imovina kako bi je neki privatnici kupili sledeće godine.

- Dinkić je od „Internacionala“ uzeo 27 žičara, 65 kilometara staza, kompletnu mehanizaciju za staze, infrastrukturu za pravljenje veštačkog snega, plac hotela „Bačište“. I to sve na ime otpisanog pariskog duga od 24 miliona evra, koji nama, inače, nije otpisan. Sve to je urađeno protivzakonito. Ko još društveni kapital pretvara u državnu imovinu? Ovo je čista nacionalizacija! Nećemo dozvoliti da nam otmu Kopaonik - naglasio je Jelenković i dodao da oni žele da ukažu Vladi da ju je Dinkić prevario prilikom donošenja odluke o izdvajanju imovine iz „Internacionala CG“.

Prema njegovim rečima, imovina „Internacionala“ procenjena je na 24 miliona evra, ali vredi više jer prilikom procene nije uračunat i profit, koji na godišnjem nivou samo od žičare iznosi šest miliona evra.

Pored ovoga, kako nam je rečeno, štrajkači traže i da se na ime akcija koje je trebalo da dobiju sadašnjim i bivšim radnicima za svaku godinu staža isplati 200 evra, što ukupno iznosi 20,2 miliona evra. Takođe, traže isplatu odgovarajućih otpremnina, kao i primenu Kolektivnog ugovora, koji se odnosi na isplatu otpremnina prilikom otkaza Ugovora o radu.[ antrfile ]

NEKA PODNESU KRIVIČNU PRIJAVU

U kabinetu ministra Mlađana Dinkića rečeno nam je da radnici i sindikati treba da se obrate pravosudnim organima ukoliko smatraju da je u slučaju njihovog preduzeća prekršen zakon.

- Ako misle da je nešto protivzakonito, neka podnesu krivičnu prijavu nadležnim državnim organima, koji će ustanoviti da li je u pitanju krivično delo ili ne - kratko su prokomentarisali u kabinetu ministra za ekonomiju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.