Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2023, 17:27

"OTAC JESTE DOLAZIO, ALI..." Oglasio se vlasnik streljane u kojoj je navodno dečak (13) vežbao pucanje pre masakra u Ribnikaru pa šokirao OVIM rečima!

- Ne smeju deca i maloletnici ispod 17, 18 godina da gađaju - izjavio je vlasnik teretane.

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje odgovornost streljane „Partizan Practical Shooting“ u kojoj su gađanje vežbali otac i njegov 13-godišnji sin koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio radnika obezbeđenja i devet učenika te obrazovne ustanove, dok je više njih ranio. Povodom istrage oglasio i vlasnik streljačkog kluba Ratko Ivanović koji tvrdi da dečak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije pucao u streljani.

Na samom početku razgovora, vlasnik streljane „Partizan Practical Shooting“ navodi da nije zvanično obavešten o tome da li je pokrenuta istraga.

- Imamo jako loše iskustvo šta se sve piše, a ovde se radi o ozbiljnim stvarima. Otac jeste dolazio u našu streljanu, a sa njim je dolazio i dečak, ali nije bio u prostorijama streljane već ispred. Igrao se na podijumu i pio sok, nikada nije gađao.

Ne smeju deca i maloletnici ispod 17, 18 godina da gađaju.

- Jedan od razloga takve odluke je fizičko-medicinske prirode jer gađanje iz vatrenog oružja u tako maloj ruci može da ošteti ligamente kod dece - kaže Ivanović i dodaje da deca mogu da se bave streljaštvom u klubovima predviđenim za to, gde se vežba sa vazdušnim oružjem.

Sa druge strane, prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, iz streljane „Partizan Practical Shooting“ izuzeti su svi snimci nadzornih kamera i knjiga evidencija kako bi se utvrdilo činjenično stanje, koje govori suprotno od navoda Ivanovića.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja.

Prema našim saznanjima, utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo.

Zatraženo je i da se utvrdi da li je lice jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, da li je lice donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta lice i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.

Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je Streljački klub “Partizan” deo Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Republike Srbije.

Savez treba da se izjasni i da li poseduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrdjuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga.

Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom razlogu iz člana 11 stav 1 tačka 8 Zakona o oružju i municiji mu je dato odobrenje.

Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.