OSKRNAVLJENI GROBOVI U ČANJU: Ukrali nakit star preko 3.000 godina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2019, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSKRNAVLJENI GROBOVI U ČANJU: Ukrali nakit star preko 3.000 godina!

Policiji je prijavljeno da su nepoznate osobe od 16. oktobra do 12. decembra 2019. godine nelegalno iskopavale praistorijsko groblje u mestu Čanj.

Nepoznati počinioci oskrnavili su grobove u arheološkom lokalitetu u Čanju. Oni su, kako je prijavljeno barskoj policiji, ukrali grobni nakit.

Prema pisanju podgoričkog lista Dan, protiv nepoznatih počinioca podneta je prijava zbog krađe kulturnog dobra Crne Gore, prenosi RTCG.

Iz policije su kazali da lokacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja se pominje u prijavi još nije proglašena nalazištem, ali da rade na rešavanju tog slučaja.

Kako se navodi, u pitanju je kneževsko groblje iz osmog veka pre nove ere, na kojem su slučajno nađeni bronzani predmeti koji su služili kao grobni prilozi.

Policiji je prijavljeno da su nepoznate osobe od 16. oktobra do 12. decembra 2019. godine nelegalno iskopavale, kako se navodi u prijavi, praistorijsko groblje u mestu Čanj, Kufin čime su oskrnavili praistorijsko nalazište.

Dodaje se i da je nadležnom organu barskog muzeja pokazana lokacija i da je od tada, ušla u proces zaštite i dobijanja saglasnosti za arheološko ispitivanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.