ORAO BOMBE

Izvor: Kurir, 29.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ORAO BOMBE

U selu Samailama kod Kraljeva pukom srećom izbegnuta tragedija. Jedan žitelj devet godina obrađivao njivu „zasejanu“ kasetnim bombama

KRALJEVO - Vlasnik njive u neposrednoj blizini crkve u selu Samailama, pokraj puta Kraljevo - Čačak, punih devet godina orao je po kasetnim bombama. Na sreću, one nisu eksplodirale, a samailski zemljoradnik, koji nije želeo da se njegovo ime pominje u novinama, tek je početkom ove nedelje dozvolio stručnjacima za razminiravanje da očiste >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegovu njivu. Dosad je pronađeno i uništeno dvadesetak kasetnih bombi. Iskusni demineri iz Bosne nastavljaju da tragaju za neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da ih ima više desetina.

NATO avijacija izručila je devedesetih godina, prilikom bombardovanja Srbije, na desetine tovara ovog nehumanog oružja, čija je upotreba, inače, zabranjena, na sela u kraljevačkog kraju, najviše na ona kraj tzv. starog čačanskog puta. Nekoliko godina unazad traje razminiravanje parcela u selu Samailama, ali vlasnik poslednje neočišćene njive punih devet godina nije dozvoljavao da demineri uđu u njegov posed.

- Upozoravali smo ga da je veoma opasno da obrađuje njivu „zasejanu“ kasetnim bombama. On se, međutim, izgovarao da to godinama radi i da se nikad ništa nije desilo. Čak nam je pričao da je i sam izoravao mine. Na kraju je, ipak, pristao da stručnjaci za razminiravanje uđu u njegov posed i obave posao - rekao nam je Slobodan Zečević, predsednik MZ Samaile.

Kako nam je rekao Ilija Stanisavljević iz Centra za razminiravanje pri Vladi Srbije, u kraljevačkom kraju treba još očistiti lokacije u Bapskom polju i na Bumbarevom brdu, na putu Mrčajevci - Knić, u blizini Gružanskog jezera.

- Za čišćenje Bapskog polja već je napravljen projekat, čekamo donaciju. Kad to uradimo, prema našim saznanjima, u ovom kraju neće biti više posla za deminere. U Srbiji, inače, ima još lokacija koje treba očistiti. Radi se o Kopaoniku, Preševu, Bujanovcu, nekim krajevima u Sremu. Nadam se da će i ovi krajevi u najskorije vreme biti očišćeni od opasnih kasetnih tovara - kaže Ilija Stanisavljević.[ antrfile ]

ZAŠTO NISU EKSPLODIRALE?

Vađenje bombi iz samailskih njiva obavlja američka agencija UDžB, uz asistenciju nadležnih republičkih i opštinskih službi iz resora narodne odbrane. Ovaj posao finansiraju međunarodne organizacije za pomoć žrtvama mina, a uklanjaju ih iskusni demineri iz BiH.

- Prosto je neshvatljivo kako ove bombe do sada nisu eksplodirale, jer je svakog proleća orana njiva na kojoj se nalaze. Pretpostavljamo da su one izbačene iz aviona koji je nisko leteo, pa se nisu otvorili minski padobrani, tako da su se bombe zarile duboko u zemlju - objasnio nam je deminer Ranko Kovač.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.