OPET SE BRUKAMO: Humanitarcima ukrali bicikl

Izvor: Mondo, 10.Jul.2019, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPET SE BRUKAMO: Humanitarcima ukrali bicikl

Posle 2.000 prevaljenih kilometara na biciklu za dvoje, Lučija Pedula i Aš Dejvis su baš u Srbiji ostali bez prevoznog sredstva. Opet smo se obrukali. Valjda ih to neće omesti da iz Iraka stignu u Bratislavu da bi pomagali izbeglicama.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Na biciklu za dvoje, Italijanka Lučija Pedula (23) i Australijanac Aš Dejvis (25) prešli su više od dve hiljade kilometara, u ime solidarnosti i pomoći žrtvama ratova na Bliskom istoku. Prateći >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rutu migranata od početka maja, prošle nedelje su stigli u Srbiju. U petak, dok su spavali u hostelu na Bogosloviji u Beogradu, njihov dvotočkaš je - ukraden, javljaju "Večernje novosti".

Lučija i Aš ne gube nadu da će srpska policija pronaći bicikl, kako bi mogli da završe svoj poduhvat. Cilj im je da stignu u Bratislavu, gde je sedište humanitarne organizacije koja pruža medicinsku pomoć najugroženijima u Iraku. Usput se povezuju sa lokalnim aktivistima i skreću pažnju na probleme sa kojima se susreću izbeglice.

Beograd: Svetskom putniku ukrali bicikl

- Ako ne pronađemo bicikl, idemo peške do prve granice sa Evropskom unijom - kaže Lučija za "Novosti".

Jutro kada su shvatili da su opljačkani, pamtiće kao najgori dan u toku ove avanture.

"Nije bilo mesta da ga unesemo u hostel. Za ova dva meseca nismo nikada imali bilo kakvih problema, pa nam nije palo na pamet da će neko da ga ukrade. Lopovi su brave isekli, a većinu stvari su pobacali po ulici. U šoku smo bili skupljajući ono što je ostalo na trotoaru. Jedva smo otišli do policije da prijavimo krađu", priča naša sagovornica.

Još jedan svetski putnik "olakšan" za bicikl

Od Duhoka, preko Mersina, Soluna, Skoplja, pa Niša i Leskovca do Beograda. Ovaj mladi par je prelazio državne granice, pomerajući svoje granice izdržljivosti i posvećenosti. Ovo što im se dogodilo u Beogradu ne vide kao smak sveta, ali dvotočkaš koji je nestao vredan im je pre svega zbog onoga što simbolizuje.

Promoteru biciklizma u Srbiji ukrali dva bicikla

"Dogodilo se nešto loše, a u Beogradu smo doživeli da ostanemo sami, bez resursa, u stranoj zemlji - baš kao izbeglice o kojima pričamo. Na neki način ideja o humanosti i ljudskoj solidarnosti nas je jače vezala za Beograd, jer su svi neverovatno gostoljubivi i žele da pomognu", napominje Lučija.

Njoj i Ašu se na društvenim mrežama javio veliki broj ljudi iz Srbije koji žale zbog neprijatnosti koju su doživeli:

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

HUMANITARCIMA UKRALI BICIKL U BEOGRADU: Nastavljamo put, makar i pešice!

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2019

Posle 2.000 prevaljenih kilometara, Lučija Pedula i Aš Dejvis u Srbiji ostali bez prevoznog sredstva. Cilj im je da na dva točka od Iraka stignu u Bratislavu da bi pomagali izbeglicama NA biciklu za dvoje, Italijanka Lučija Pedula (23) i Australijanac Aš Dejvis (25) prešli...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.