HUMANITARCIMA UKRALI BICIKL U BEOGRADU: Nastavljamo put, makar i pešice!

M. ROGAČ

10. 07. 2019. u 20:55

Posle 2.000 prevaljenih kilometara, Lučija Pedula i Aš Dejvis u Srbiji ostali bez prevoznog sredstva. Cilj im je da na dva točka od Iraka stignu u Bratislavu da bi pomagali izbeglicama

ХУМАНИТАРЦИМА УКРАЛИ БИЦИКЛ У БЕОГРАДУ: Настављамо пут, макар и пешице!

Aš i Lučija na biciklu koji im je ukraden Foto Privatna arhiva/ CyclingForIraq

NA biciklu za dvoje, Italijanka Lučija Pedula (23) i Australijanac Aš Dejvis (25) prešli su više od dve hiljade kilometara, u ime solidarnosti i pomoći žrtvama ratova na Bliskom istoku. Prateći rutu migranata od početka maja, prošle nedelje su stigli u Srbiju. U petak, dok su spavali u hostelu na Bogosloviji u Beogradu, njihov dvotočkaš je - ukraden.

Lučija i Aš ne gube nadu da će srpska policija pronaći bicikl, kako bi mogli da završe svoj poduhvat. Cilj im je da stignu u Bratislavu, gde je sedište humanitarne organizacije koja pruža medicinsku pomoć najugroženijima u Iraku. Usput se povezuju sa lokalnim aktivistima i skreću pažnju na probleme sa kojima se susreću izbeglice.

- Ako ne pronađemo bicikl, idemo peške do prve granice sa Evropskom unijom - kaže Lučija za "Novosti".

Jutro kada su shvatili da su opljačkani, pamtiće kao najgori dan u toku ove avanture.

- Nije bilo mesta da ga unesemo u hostel. Za ova dva meseca nismo nikada imali bilo kakvih problema, pa nam nije palo na pamet da će neko da ga ukrade. Lopovi su brave isekli, a većinu stvari su pobacali po ulici. U šoku smo bili skupljajući ono što je ostalo na trotoaru. Jedva smo otišli do policije da prijavimo krađu - priča naša sagovornica.

Od Duhoka, preko Mersina, Soluna, Skoplja, pa Niša i Leskovca do Beograda. Ovaj mladi par je prelazio državne granice, pomerajući svoje granice izdržljivosti i posvećenosti. Ovo što im se dogodilo u Beogradu ne vide kao smak sveta, ali dvotočkaš koji je nestao vredan im je pre svega zbog onoga što simbolizuje.

- Dogodilo se nešto loše, a u Beogradu smo doživeli da ostanemo sami, bez resursa, u stranoj zemlji - baš kao izbeglice o kojima pričamo - napominje Lučija. - Na neki način ideja o humanosti i ljudskoj solidarnosti nas je jače vezala za Beograd, jer su svi neverovatno gostoljubivi i žele da pomognu!

Lučija Pedula Foto N. Skenderija

Njoj i Ašu se na društvenim mrežama javio veliki broj ljudi iz Srbije koji žale zbog neprijatnosti koju su doživeli:

- Ova podrška koju dobijamo samo nas je učvrstila u verovanju da je važno biti aktivan i da možeš nešto i sam da učiniš za ljude koji su u nevolji. Najlakše je sedeti po strani i misliti da ništa ne možeš da promeniš.


STOPIRALA PA SE ZALjUBILA

MLADA Lučija, Italijanka iz Đenove, završila je studije u Londonu, želeći da se bavi temama kao što je zdravstvena zaštita. Dok je bila na razmeni studenata u Australiji, upoznala je Aša, dok je stopirala.

- Preselio se sa mnom u London, a kada sam ja našla posao u Iraku, i on je aplicirao i uspeo da ga dobije posle izvesnog vremena - otkriva Lučija detalje o njihovoj ljubavnoj priči.

Bicikl za dvoje, koji im je ukraden, već je bio deo sličnih akcija. CyclingForIraq je kampanja u okviru projekta StepIn, kako bi pridobili podršku za pomoć najugroženijima u Iraku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Zvezda i to CRVENA

10.07.2019. 21:05

Ako policija ne nađe taj bicikl.. da im se da novi.. Nemojte da se brukamo.. ovo je vrlo loša reklama za Beograd i Srbiju

Ko to tamo peva

10.07.2019. 23:00

@Mile - Ali ovi stranci ne znaju, za njih smo sve isti. Drugi nas omalovažavaju, vrijedjaju, lažu o nama toliko da više i ne marimo, ali ovako kad se kolektivno osramotimo ( postupkom pojedinca ), e to zasiječe malo dublje.

Gogo

11.07.2019. 08:04

@Mile - A lopovi su zaštićeni kao mufloni u rezervatu...Lopov kada nam uđe u stan smeš samo kafom da ga poslužis jer nesmeš ni da ga biješ ni da ga upucaš.

Deki

10.07.2019. 22:45

E pa braćo i sestre, imamo prilike da se pogledamo u ovo ogledalo, to smo mi. Govorim iz prve ruke, jer sam dosta proputovao i putujem, ali tek kad kročim u Srbiju, doživim neke neprijatnosti Žao mi je što je tako, ali možda se nešto i promeni, ako se iskreno suočimo sa problemom.

Orhideja

11.07.2019. 07:34

@Deki - Iako se slažem, neprijatnosti možete doživeti vani, ja u Berlinu...ali svejedno, ovo...mora biti razrešeno od policije odmah. Nema sansi da ima toliko dvoseda da je nemoguće naći jedan novi, ili pak obići sve otpade na kojim se ovakvo gvozdje prodaje.

SaleBg

11.07.2019. 02:43

Strasan skandal. U Belgiji i Holandiji, kada ti ukradu bicikl i odes u policiju to da prijavis, ovi se valjaju od smeha. I kazu ti da ukrades bajs nekom drugom i da ih ne zamajavas tricarijama i glupostima. A ovim biciklistima bi bilo bolje da promocija primanja ilegalnih migranata sprovode u svojim zemljama, mozda i prime pokojeg u svojoj kuci, cisto da daju licni primer onoga sto zagovaraju.

Dado

11.07.2019. 06:31

Objasnit im da pojedinci u nasem narodu zive gore od migranata i na granici egzistencije i da im je njihov bicikl kradjom i prodajom verovatno obezbedio solidan obrok i da bar na taj nacin oni kao humanitarci mogu da nadju utehu, jer su opet na kraju nekog barem malo usrecili.

Миле контраш

11.07.2019. 07:02

Када су мени украли бициклу полицајац ми је рекао на моју замерку да узму отиске около рекао да много гледам Америчке серије цси..А ја сам Србин па то није изашло у новинама.А ово је сад срамота и ангажовали су на стотине полицајаца да тражи бициклу.Зато смо и ту где јесмо.И зато нас и смешно условљавају за ЕУ.

BRATEE

11.07.2019. 08:24

Brukaa i sramota...dokle smo mi dosli sa lopovlukom...odmah da im drzava nadoknadi stetu a policija neka ganja lopove !!!

BRATEE

11.07.2019. 08:24

Brukaa i sramota...dokle smo mi dosli sa lopovlukom...odmah da im drzava nadoknadi stetu a policija neka ganja lopove !!!