ONI SU ZBRISALI NARKO BANDU U BRAZILU: Specijalna jedinica koja uteruje strah u kosti, a ovo im je simbol (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2021, 19:55

ONI SU ZBRISALI NARKO BANDU U BRAZILU: Specijalna jedinica koja uteruje strah u kosti, a ovo im je simbol (FOTO/VIDEO)

U pucnjavi napadači su ranili nekoliko putnika pre nego što su likvidirani.

Strasti oko jučerašnje pucnjave tokom policijske akcije u faveli Žakerzinjo u Rio De Ženeiru u kojoj je stradalo 25 osoba, što se smatra najvećim crnim bilansom u obračunu policajaca sa narko bandama od 1989. važnu ulogu je odigrala i specijalna policijska jedinica.

Interesantno je da su policajci likvidirali oko 20 pripadnika narko bande koja je prethodno na ulici ubila jednog od policajaca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji se bavio suzbijanjem narkotika, a koji je sa kolegama pokušao da zaustavi regrutovanje dece za prodaju narkotika.

Televizijske kamere kada je krenuo obračun prikazale su specijalce obučene u crno i blindirana vozila  sa neobičnom oznakom na vratima mrtvačka lobanja sa probodenim nožem i dva ukrštena pištolja. Većini koja je gledala brazilski film "Tropa da Elita" znala je da se radi o specijalnoj vojno-policijskoj jednici poznatoj kao BOPE što je skraćenica od " Batalhao de Operacoes Policias Especiais" odnosno u prevodu Operativni bataljon Specijalne policije.

Negde se odomaćio i izraz "Čuvari Favela", "Gospodari", a jedno je sigurno da kriminalci u favelama Rio de Žaneira zaziru od njih i u sukobima, kao što je bio u jučerašnji u Žarkezinju izvuku deblji kraj.

Kamere su zabeležile da su po otpočinjanju akcije BOPE bukvalno preplavile favele i počele da pretresaju svaku kuću. Nije bilo pošteđenih od previše radoznalih pokupili su telefone, neko je dobio metak, a najgore je prošla ekipa koja je upala u vagon na metro liniji broj 2.

Ovde se nećemo upuštati u detalje akcije u Žakerzinju, ali je to svakako bio povod da napišemo nešto o ovoj specijalnoj-vojnopolicijskoj jednici.

Brazil kao najveća Latinoamerička država sastoji se ukupno od 27 država koje su ujedinjene u federaciju. Zbog toga u Brazilu postoji Federalna policija koja vodi istrage prikuplja informacije i preuzima obaveštajni rad unutar države o kriminalnim grupama, terorističkim organizacijama.. Druga policija koja postoji je ona državna na nivou svake države a ona se deli na civilnu običnu i vojnu policiju koja ima značajnu ulogu u lovu na kriminalce.

Upravo od ove civilno-vojne policije formirana je elitna vojno-policijska jedinica za borbu protiv svih vidova kriminala i terorizma, odnosno sa situacijama kada obična policija nije mogla izaći na kraj. Formirana je bila početkom 1980-tih godina prošlog veka kada je brazilske višemilionske gradove a pobeno Rio De Žainero zapljusnuo talas kriminala sa kojim obična policija što zbog korupcije, što zbog nesposobnosti i nemoći nije mogla da izađe na kraj. Upravo su BOPE bile te koje su uspostavile koliko toliko red i postali beskompromisni borci za red i zakon u najopasnijem gradu i naseljima gde je carovala droga i svakodnevna svirepa ubistva.

Od svog formiranja BOPE su fokusirane na favele koje su tad, ali i danas zbog loših uslova života, opšteg siromaštva postale leglo kriminala. Ideja o angažovanju rodila se kada se shvatilo da je redovnoj policiji potrebno pojačanje u složenim akcijama kada su u pitanju opsade ili talačke situacije, hapšenje opasnih kriminalaca, njihovo sprovođenje.. Često se dešavalo da su vojnu i civilnu policiju spasavali iz kandži smrti, kad ovi upadnu u zameke u lavirnitima uličica u favelama.

Inače prva BOPE jednica upravo je formirana u Rio De Žaineru. Njihova baza kako kaže literatura o specijalnim jedinicama nalazi se na periferiji ovog najmogoljudnijeg grada na svetu.

Formacijski ova specijalna vojno-policijska jednica je ranga bataljona. Brojno stanje prema nekim podacima kreće se od 370 do 400 policajaca koji pokrivaju samo teritoriju države Rio De Žainero. Inače i ostalih 26 država takođe imaju svoje BOPE. Svaki vojno policijski bataljon BOPE čine četiri čete i to: administrativna, taktička, jurišna i interventno spasilačka koja je sastavljena od četiri obučena pregovarača i osam snajperista. Takođe i ostale tri čete imaju po jednog snajperistu.

Ko može postati pripadnik sepcijalne jedinice BOPE? U redove ove sepcijalne jedinice se ne primaju svili. Svi kandidati dolaze iz policije i to preduslov je minimum šest godina rada na terenu u patroli po favelama, preporuka nadležnog starešine, besprekorna biografija. Ako je to sve u redu kandidati odlaze na selektivni kurs provere vojno-policijskog znanja i psiho-fizičkih sposobnosti. Upravo glavni eliminator onih koji su zalutali ili su precenili svoje sposbnosti jeste taj psiho-fizički test. Tu ulazi i medicinski pregled. Kad se obavi selekcija kandidata oni koji su prošli idu na obuku. U pitanju je tromesečni kurs za specijalne operacije koji naglasak stavlja na borbu u urbanim uslovima (čitaj favele), korištenje različitih vrsta naoružanja, kao i rešavanja talačkih situacija. Poseban naglasaku obuci je snalaženje u "Kući smrti" posebno napravljenom objektu za obuku. Kandidati prolaze obuku u korištenju široke palete naoružanja, ali naglasak je i na borilačkim veštinama, korištenju noža i bliskoj borbi, kada je nemoguće upotrebiti oružje.

Tokom obuke kandidati prolaze i obuku iz helikopterskog desanta, izviđanje, ali i agenturni rad na terenu. Kanidati tokom trajanja kursa prolaze 24 časovnu obuku, sa malo slobodnog vremena za odmor. Kako selektivna obuka izgleda može se videti u filmu "Tropa da elite", ali i nizu dokumentaraca o ovoj specijalnoj jedinici.

U okviru baze za obuku nalazi se i prava favela koja je počišćena od kriminalaca i koja je postala poligon za obuku specijalaca gde se proverava i uči gradska borba. Od kanidata se očekuje snalažljivost, okretnost, brzina jer se operacije odvijaju u uskom prostoru punom civila, nedužnih ljudi, dece, staraca, žena što usložnjava situaciju i stvara jak psihički pritisak.

Posle završetka ove faze postoji i faza obuke u džungli, kretanja, borbe, maskiranja, praćenja, savladavanja ili izbegavanje imrpovizovanih prepreka, ali i obučenost u izvođenju amfibijsko-desantnih operacija.

Osnovno naoružanje speicjalaca je automatska puška FN FAL 7,62x51 mm, u upotrebi je i ruski AK 101, snajperske puške Colt AR 15 kalibra 5,56 mm, pištolji bereta, glok i šarolika vojno policijska oprema. Bataljon ove specijalne jedinice poseduje i specijalno konstruisana i prerađena vozila, na koja je stavljen dodatni oklop, a tokđe i šarolika paleta oklopnih vozila, kao i helikopteri gde oksonicu čini američki Bel UH 1 H II Hjui.

Klasične akcije u kojima specijalna jednica BOPE učestvuje su hapšenje kriminalaca, likvidacija bandi u favelama ili talačke situacije. Ova jedinica se često korsiti i za suzbijanje zatvorskih pobuna, koje su u Brazilu veoma česte i gde prema pobunjenim zatvorenicima nema baš neke milosti.

Jedan od čuvenih akcija je bila pobuna u zatvoru BANGU I. Posebno su nemilosrdni prema "Mineirosima" odredi smrti koji su činili bivši policajci koji su odlučili da ne čekaju korumpiranu državu i tužilaštvo, već su uzeli pravdu u svoje ruke. Međutim, kada su proterali većinu bandi iz favela počeli su od stanovnika da naplaćuju reket kako bi ih štitili, a njima se morao plaćati i porez na struju i gas pa su zarađivali na mesečnom nivou više od 6.000 evra na populaciju jedne favele od oko 12.000 stanovnika, dok ta cifra raste što je broj stanovnika veći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.