ON SE SAD NALAZI U NARUČJU BOGA Potresne reči patrijarha Porfirija na sahrani novinara Velje Pavlovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 22:06

"ON SE SAD NALAZI U NARUČJU BOGA" Potresne reči patrijarha Porfirija na sahrani novinara Velje Pavlovića

U AlejiI zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je na večni počinak ispraćen novinar i urednik kultnih emisija posvećenih kulturi Velimir Velja Pavlović.

Mnogobrojni prijatelji i rodbina došli su da izjave saučešće i pruže podršku neutešnoj familiji, a patrijarh srpski Porfirije držao je opelo.

Više stotina ljudi noseći bukete i bele ruže, danas je strpljivo čekalo u redu ispred Crkve Svetog Nikole na Novom groblju kako bi uputili poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pozdrav auto - ru kultnih emisija na Studiju B "Nivo 23" i "Duhovnici".

Sahrani su prisustvovale Veljine mnogobrojne kolege, ali i građani koji su voleli da gledaju njegove emisije.

Patrijarh Porfirije, inače njegov dugogodišnji prijatelj, nakon opela obratio se tužnom skupu rečima:

- Možemo reći da je čitava kultura, kroz njegove oči i uši, mogla da čuje smisao i tajnu svog postojanja. Čovek, koliko god bio moćan, ne može da pređe granicu istorije i meta - istorije. Velja je znao da pokida te granice. Imao je taj dar da živi sa Bogom. Znao je Boga, ne znanjem, već iz susreta sa njim. Bio je svestan da ne može sve sam. Znao je sve to naš tihi i skromni brat Velja, jer je imao istinsku veru u postojanje sile koja svetom upravlja.

Danas smo tužni, ali gledajući sebe i večnost Veljinim očima, moramo biti ispunjeni nadom. On se sad nalazi u naručju Boga.

Oproštajni govor na grobu održao je njegov prijatelj pisac Svetislav Basara, koji je istakao da nije bilo nikog ko nešto znači u umetnosti, književnosti, filmu, slikarstvu, a da nije gostovao u kultnoj emisiji "Nivo 23".

Na večni počinak ispraćen je uz čuveni hit grupe "Rolingstonsi" (I Can't Get No Satisfaction), a počivaće tik uz večne kuće glumaca Ivana Bekjareva, Borisa Komnenića i Vlaste Velisavljevića, atletičara Nenada Stekića, pevačice Merime NJegomir...

Velja Pavlović rođen je 17. juna 1953. godine u Beogradu, a više od četrdeset godina proveo je u novinarstvu. Od 1978. radio je na Studiju B, gde 1983. postaje urednik kulturnog programa Radio Studija B, a bio je i prvi urednik TV programa.

Svoje radove objavljivao je u mnogim magazinima i časopisima, kao što su "Ilustrovana politika", "Nin", "Vreme", "Magazin IQ", "Monitor", "Rok", "Politikin zabavnik", "Probisvet", "Pravoslavlje".

Dobitnik je i nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Deo njegovog serijala "Duhovnici" 1994. godine objavljen je na DVD-u.

Napisao je i knjigu "Nivo 23" od razgovora iz kultne emisije čiji je autor bio. 

Zbog epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih koronom,komemoracija povodom smrti Velje Pavlovića biće održana naknadno. Kako su istakli iz medijske kuće Studio B, gde je Velja proveo svoj radni vek, počast će mu biti odata u Skupštini grada, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.