OLiri: Što pre ukinuti zabranu beloruskog vazdušnog prostora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 13:50

O'Liri: Što pre ukinuti zabranu beloruskog vazdušnog prostora

Glavni izvršni direktor Rajanera, Majkl O'Liri, izjavio je danas da ne podržava dugoročnu zabranu beloruskog vazdušnog prostora i pozvao međunarodne vazduhoplovne vlasti da što pre obnove neograničen pristup avio-kompanijama za letove iznad teritorije te zemlje.

O'Liri je rekao na jednom britanskom parlamentarnom odboru da, iako podržava kratkoročnu zabranu beloruskog vazdušnog prostora, avio-industrija zavisi od neograničenog pristupa čitavom vazdušnom prostoru i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << taj pristup mora biti obnovljen, prenosi Rojters.

Evropska unija je početkom juna zabranila svojim avio-prevoznicima korišćenje beloruskog vazdušnog prostora, nakon incidenta od 23. maja, kada su beloruski kontrolori leta naložili posadi Rajanerovog aviona, koji je leteo iz Grčke za Litvaniju, da sleti u Minsk zbog dojave da se u avionu nalazi bomba, koja se kasnije pokazala lažnom.Nakon sletanja u glavni grad Belorusije, pripadnici policije su priveli beloruskog opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je putovao avionom Rajanera, što je naišlo na međunarodnu osudu.

"Potreban nam ishod gde će evropske i britanske vlasti, nadamo se da će im pomoći i međunarodni partneri, dobiti odgovarajuća uveravanja od beloruskih ili ruskih vlasti da se to više nikada neće ponoviti", rekao je O'Liri, navodi britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.