OGLASIO SE KOMANDANT VAGNERA: Kreću u Belorusiju! Šta se krije iza dogovora sa Prigožinom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 16:15

OGLASIO SE KOMANDANT "VAGNERA": Kreću u Belorusiju! Šta se krije iza dogovora sa Prigožinom?

Lukašenkoova izjava izaziva sumnje u sprovođenje sporazuma o prelasku paravojne grupe "Vagner" u Belorusiju, dok se njihov vođa Jevgenij Prigožin i dalje krije u Rusiji.

Pripadnici ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina spremaju se da pređu u Belorusiju na osnovu sporazuma kojim je okončana njihova pobunu protiv ruskog vojnog rukovodstva, rekao je danas viši komandant "Vagnera" Anton Jelizarov.

Jelizarov, čiji je nadimak Lotos, napisao je na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Telegramu da su borci "Vagnera" sada na odmoru do početka avgusta, po Prigožinovom naređenju, pre preseljenja u Belorusiju.

Jelizarov je istakao da se moraju pripremiti baze i poligoni i sarađivati sa lokalnim samoupravama i organima za sprovođenje zakona Belorusije.   

Nije jasno gde se tačno nalaze Prigožin i borci "Vagnera" posle neuspele pobune od 23. do 24. juna.

Prema dogovoru kojim je okončana pobuna, Prigožin je trebalo da se preseli u Belorusiju i njegovi borci dobili su mogućnost da odu u Belorusiju, pridruže se regularnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući. 

Međutim, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da su Prigožin i hiljade njegovih boraca u Rusiji, što pokreće pitanja o primeni sporazuma, preneo je Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.