ODAKLE IM PARE?!

Izvor: Kurir, 29.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODAKLE IM PARE?!

Rok za predaju izveštaja o finansiranju predizbornih kampanja ističe, a političke partije nisu predale dokumentaciju RIKtt

BEOGRAD - Rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka i koalicija o tome koliko para su utrošile tokom kampanje za parlamentarne izbore i kako su to uradile ističe u ponoć. Kako smo uspeli da saznamo tokom jučerašnjeg dana, jedina stranka koja je podnela svoj izveštaj RIK je SPS.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija, stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su dužne da izveštaje o troškovima izborne kampanje dostave RIK najkasnije deset dana od završetka izbora. Ukoliko to ne učine, predviđene su novčane kazne od 200.000 do milion dinara, ili od 10.000 do 50.000 za odgovorna lica.

Ljiljana Berić, član RIK, na jučerašnjem okruglom stolu sa temom “Finansiranje političkih partija - između norme i prakse” istakla je da nema načina da se stranke nateraju da podnose izveštaje na vreme.

- Zakon je takav da tera stranke da se snalaze za novac jer je s novcem koji je iz budžeta odvojen za finansiranje kampanje nemoguće bilo šta uraditi. Na primer, neka partija bi na lokalnom nivou trebalo da finansira svoju kampanju sa nešto više od sto evra. To je, naravno, nemoguće - objasnila je Berićeva i najavila da će RIK za kontrolu ovih izveštaja angažovati jednu od revizorskih kuća.

Odlukom Vlade Srbije, za stranačke kampanje iz budžeta je izdvojeno oko 421,7 miliona dinara za vanredne parlamentarne izbore. Strankama koje su osvojile mandate u parlamentu pripada 80 odsto tih sredstava, to jest nešto više od 337 miliona dinara. Svim strankama i koalicijama koje su učestvovale na izborima iz budžeta je uplaćeno oko 84 miliona dinara, što je 20 odsto od ukupnih budžetskih sredstava.

Istraživač u Institutu društvenih nauka i saradnik Cesida Srećko Mihailović smatra da bi Zakon o finansiranju stranaka trebalo što pre promeniti jer je do sada, i pored njegovog postojanja, bilo “dosta mućki”.

- Istraživanja u drugim zemljama pokazala su da građani misle da je finansiranje predizbornih kampanja puno mućki i podmićivanja. Ubeđen sam da bi rezultati istraživanja i kod nas bili isti. Ipak, mućke su neizbežne jer su pare u politici neophodne, a ne postoje legalne procedure da se dođe do njih. Dok se to ne promeni i birači ne budu upoznati sa svim detaljima finansiranja kampanje, neće biti ni dobrog društva - istakao je Mihailović.

Prema važećem zakonu, stranke su mogle da koriste i novac iz drugih izvora, a taj iznos ne sme da pređe 20 odsto budžetskih sredstva. Stranke koje prekorače dozvoljena sredstva platiće kaznu u dvostrukom iznosu prekoračenja, a odgovorna lica do 50.000 dinara.[ antrfile ]

VIŠE POTPISA NEGO GLASOVA

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković ukazao je da je na poslednjim izborima devet lista nije osvojilo čak ni onoliko glasova koliko su imali potpisa.

- Tako nešto treba sprečiti. Ako ne možete da osvojite 200.000 glasova i uđete u parlament, onda treba da vratite novac - istakao je Vuković. Prema njegovim rečima, zakon ubuduće treba da predviđa preraspodelu novca po broju osvojenih glasova, a ne mandata.

- Tako bi se izbegla situacija kao ona kada je u raspodeli novca nakon predsedničkih izbora, od 4,5 miliona koliko predviđa budžet, kod Tadića završilo blizu četiri miliona, iako je razlika u glasovima bila samo oko 100.000 glasova - smatra Vuković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.