OD SIRUPA PROTIV KAŠLJA UMRLO ČAK 68 DECE: Jeziv slučaj TRESE javnost! Sud krivim proglasio preko DVADESET ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 23:08

OD SIRUPA PROTIV KAŠLJA UMRLO ČAK 68 DECE: Jeziv slučaj TRESE javnost! Sud krivim proglasio preko DVADESET ljudi

Nezapamćena tragedija

Sud u Uzbekistanu osudio je na zatvorsku kaznu 23 osobe zbog 68 dece koja su umrla nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja. Optuženi su proglašeni krivim za utaju poreza, prodaju nekvalitetnih ili falsifikovanih lekova, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, nemar, falsifikovanje i primanje mita.

Kazne se kreću od dve do 20 godina zatvora. Kontaminirane sirupe je proizvela indijska kompanija Marion Biotech, a u Uzbekistanu ih je distribuirala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kompanija Kuramak Medical. Sing Ragvendra Pratar, izvršni direktor kompanije Kuramak Medical, dobio je maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Osuđeni su i bivši visoki funkcioneri koji su bili zaduženi za licenciranje uvoznih lekova. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je prošlog januara da dva sirupa za kašalj Marion Biotech ne ispunjavaju standarde, nakon što je 18 dece u Uzbekistanu umrlo nakon konzumiranja sirupa.

Marion Biotech je tada demantovala optužbe i rekla za Bi-Bi-Si da se ne slaže sa nalazima SZO. Proizvodnju sirupa je kasnije obustavilo indijsko Ministarstvo zdravlja, a licencu kompanije suspendovalo je Odeljenje za bezbednost hrane u indijskoj državi Utar Pradeš. Ali u međuvremenu je umrlo još dece.

Sud je odlučio da porodice 68 poginule dece dobiju po 80.000 dolara odštete. Isti iznos dobiće i porodice četvoro dece koja su posle konzumiranja sirupa za kašalj postala invalidna.

Izvor: Srbija Danas/Index/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.